Ceny zbóż, notowania, aktualności

Zdrożały wieprzowina i drób

Zdrożały wieprzowina i drób
W ubiegłym tygodniu sytuacja na rynku mięsa zmieniła się. Realizacja przez ARR skupu interwencyjnego spowodowała wzrost cen. Jak wynika z informacji Ministerstwa Rolnictwa cena skupu żywca wynosi ostatnio 3,2 - 3,8 zł za kg.

Ceny półtusz kl. R wzrosły w końcu tygodnia do 4,85 zł za kg, parę dni wcześniej wynosiły 4,4 - 4,5 zł za kg. O ok. 30 gr na kilogramie podrożały najlepsze mięsa, jak szynka, schab, chudy boczek. Mniej zmieniły się ceny wieprzowiny, na którą zapotrzebowanie jest małe (karkówki, łopatki).

Drożeją mięsa najtańsze, jak: podgardle, skórki czy głowy. Ich odbiorcami są zarówno zakłady krajowe, jak i eksporterzy.

Nadal dużym powodzeniem cieszą się półtusze mrożone na eksport z rezerw ARR. W tym tygodniu na WGT sprzedano ponad 4 tys. t tego mięsa po średniej cenie 3,67 zł za kg (przy wywoławczej 2,8 zł kg). Średnia cena była minimalnie wyższa niż przed tygodniem.

Na rynku wołowiny od dłuższego czasu zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim mięsa z bydła dorosłego, ale ich podaż jest niewystarczająca. Znacznie więcej jest w sprzedaży mięsa z bydła młodego. Cieszy się ono mniejszym powodzeniem ze względu na wyższe ceny.

Wzrosła sprzedaż drobiu. Jego cena w skupie w ciągu 3 tygodni podwyższona została o 30 - 50 gr za kg. Producenci liczą, że tendencja wzrostowa utrzyma się, bo produkcja drobiu nareszcie zrobiła się opłacalna. Polskim drobiem interesują się m.in. odbiorcy z zachodniej Europy.

Źródło: Rzeczpospolita