Problemy z żywcem
Zakłady mięsne mają coraz większe problemy z pozyskaniem żywca wieprzowego. Mimo braku świń ich cena tylko nieznacznie poszła w górę. Specjaliści jednak twierdzą, że za kilka miesięcy kilogram żywca wieprzowego może kosztować nawet 5 zł.
Obecnie cena, w woj. kujawsko-pomorskim, nie przekraczają 3,40 zł za kg. Póki co jednak żywiec jest tani i na dodatek jego podaż jest coraz mniejsza.
Na niestabilnej sytuacji na rynku mogą zyskać tylko ci rolnicy, którzy wytrzymali spadek cen żywca i w następnych miesiącach odbiją sobie straty.
- Myślę, że ceny będą rosły już do końca roku, szczególnie latem mogą wzrosnąć aż do 5zł - przewiduje Janusz Klimacki, współwłaściciel Zakładów Mięsnych KIER z Jastrzębia Pomorskiego.
Najbliższe miesiące pokażą czy prognozy się sprawdzą. Póki co, zakłady mięsne czeka okres intensywnego poszukiwania surowca.
Obecnie cena, w woj. kujawsko-pomorskim, nie przekraczają 3,40 zł za kg. Póki co jednak żywiec jest tani i na dodatek jego podaż jest coraz mniejsza.
Na niestabilnej sytuacji na rynku mogą zyskać tylko ci rolnicy, którzy wytrzymali spadek cen żywca i w następnych miesiącach odbiją sobie straty.
- Myślę, że ceny będą rosły już do końca roku, szczególnie latem mogą wzrosnąć aż do 5zł - przewiduje Janusz Klimacki, współwłaściciel Zakładów Mięsnych KIER z Jastrzębia Pomorskiego.
Najbliższe miesiące pokażą czy prognozy się sprawdzą. Póki co, zakłady mięsne czeka okres intensywnego poszukiwania surowca.
Źródło: Agrobiznes, TVP1