Rośnie zainteresowanie wołowiną i drobiem
W handlu mięsem obserwuje się wzrost zainteresowania tanią wołowiną i drobiem. Nadal są problemy ze sprzedażą wieprzowiny, której zapasy rosną.
Na krajowym rynku wołowiny - wyraźny wzrost popytu i cen. Notowania ćwierci wołowych z bydła dorosłego zwiększyły się w końcu tygodnia do 4,45-5 zł kg. Mięso to trafia głównie na eksport.
Sygnały o epidemii ptasiej grypy na świecie spowodowały wzrost zainteresowania polskim drobiem. Maklerzy przyjmują sporo pytań o ceny i możliwości zrealizowania większych dostaw. Ceny są wyższe niż przed miesiącem.
Niewiele zmienia się od kilku tygodni w handlu wieprzowiną. Półtusze kosztują mniej niż przed rokiem (4,4-4,5 za mięso kl. R), a zamówień jest niewiele. Trudno też sprzedać najlepsze i najdroższe mięsa, jak szynka, schab czy karkówka. Nisko notowane są nadal skórki, głowy czy podgardle. Nadal jednak dla znacznej części odbiorców ze wschodu są to ceny zbyt wysokie.
Sporym powodzeniem cieszyły się ostatnio jedynie półtusze mrożone na eksport z rezerw Agencji Rynku Rolnego. Na ostatnich przetargach licytowano znacznie powyżej ceny wywoławczej.

Sygnały o epidemii ptasiej grypy na świecie spowodowały wzrost zainteresowania polskim drobiem. Maklerzy przyjmują sporo pytań o ceny i możliwości zrealizowania większych dostaw. Ceny są wyższe niż przed miesiącem.
Niewiele zmienia się od kilku tygodni w handlu wieprzowiną. Półtusze kosztują mniej niż przed rokiem (4,4-4,5 za mięso kl. R), a zamówień jest niewiele. Trudno też sprzedać najlepsze i najdroższe mięsa, jak szynka, schab czy karkówka. Nisko notowane są nadal skórki, głowy czy podgardle. Nadal jednak dla znacznej części odbiorców ze wschodu są to ceny zbyt wysokie.
Sporym powodzeniem cieszyły się ostatnio jedynie półtusze mrożone na eksport z rezerw Agencji Rynku Rolnego. Na ostatnich przetargach licytowano znacznie powyżej ceny wywoławczej.

Źródło: Rzeczpospolita