Zainteresowanie mięsem na eksport
W kończącym się tygodniu utrzymało się bardzo duże zapotrzebowanie na mrożone półtusze wieprzowe na eksport. Na Warszawskiej Giełdzie Towarowej uzyskano średnią cenę 3,68 zł za kg (przy wywoławczej 2,8 zł za kg), sprzedano prawie całe wystawione mięso - ponad 4 tys. t.
Zainteresowaniem na giełdach cieszą się także inne mięsa wieprzowe, kierowane na eksport na wschód - skórki, głowy, tłuszcze, pod warunkiem jednak, że wystawiane są po niskich cenach.
Nadal trudno sprzedać droższe surowce, jak szynka, schab czy karkówka. Ceny świeżych półtusz utrzymują się od kilku tygodni na niezmienionym poziomie (4,2-4,3 zł za kg kl. R). Przy dużej podaży i słabym popycie spadek notowań hamują dopłaty do eksportu świeżych półtusz i skup prowadzony przez Agencję Rynku Rolnego na odbudowanie rezerw państwowych.
Poszukiwana jest, także na eksport m.in. na Ukrainę, wołowina z bydła dorosłego. Podaż tego mięsa jest niewystarczająca, więc ceny powoli rosną. Maklerzy sygnalizują ostatnio wzrost zainteresowania polskim drobiem ze strony potencjalnych eksporterów.
Zainteresowaniem na giełdach cieszą się także inne mięsa wieprzowe, kierowane na eksport na wschód - skórki, głowy, tłuszcze, pod warunkiem jednak, że wystawiane są po niskich cenach.
Nadal trudno sprzedać droższe surowce, jak szynka, schab czy karkówka. Ceny świeżych półtusz utrzymują się od kilku tygodni na niezmienionym poziomie (4,2-4,3 zł za kg kl. R). Przy dużej podaży i słabym popycie spadek notowań hamują dopłaty do eksportu świeżych półtusz i skup prowadzony przez Agencję Rynku Rolnego na odbudowanie rezerw państwowych.
Poszukiwana jest, także na eksport m.in. na Ukrainę, wołowina z bydła dorosłego. Podaż tego mięsa jest niewystarczająca, więc ceny powoli rosną. Maklerzy sygnalizują ostatnio wzrost zainteresowania polskim drobiem ze strony potencjalnych eksporterów.
Źródło: Rzeczpospolita