Poszukiwane tanie mięsa
Na rynku mięsnym nadal trudno sprzedać lepsze mięsa wieprzowe, jak szynka, schab czy karkówka. Ceny półtusz utrzymują się jednak na niezmienionym poziomie (4,2-4,3 zł za kg kl. R). Przy dużej podaży i słabym popycie spadek notowań hamują prawdopodobnie dopłaty do eksportu świeżych półtusz i skup prowadzony przez Agencję Rynku Rolnego na odbudowanie rezerw państwowych.
- Najwięcej transakcji dotyczy tanich asortymentów, sprzedawanych na Wschód - twierdzi Dariusz Stawski z łódzkiego Domu Handlowego Agro. Eksporterzy kupują słoninę, skórki, tłuszcze drobne. W handlu ze Wschodem utrudnieniem są częste wahania cen, wynikające ze zmian kursu dolara. Przy niskich cenach (np. skórki kosztują 60-70 gr za kilogram) nawet kilkucentowy skok kursu prowadzi do istotnych zmian w realizowanych kontraktach.
Od dłuższego czasu poszukiwana jest, także na eksport, wołowina drobna kl. II z bydła dorosłego. Podaż tego mięsa jest niewystarczająca, więc ceny powoli rosną.
Niewielkie są na razie obroty drobiem. Zdaniem ekspertów europejskich polskie firmy drobiarskie mają szansę na zwiększenie eksportu swoich wyrobów na rynek unijny po przystąpieniu do Unii Europejskiej - poinformowała PAP. Atutami polskich hodowców jest tańsze niż w Unii zboże na pasze oraz niższe koszty produkcji. Warunkiem jest jednak spełnienie wymagań jakościowych, sanitarnych i weterynaryjnych.
- Najwięcej transakcji dotyczy tanich asortymentów, sprzedawanych na Wschód - twierdzi Dariusz Stawski z łódzkiego Domu Handlowego Agro. Eksporterzy kupują słoninę, skórki, tłuszcze drobne. W handlu ze Wschodem utrudnieniem są częste wahania cen, wynikające ze zmian kursu dolara. Przy niskich cenach (np. skórki kosztują 60-70 gr za kilogram) nawet kilkucentowy skok kursu prowadzi do istotnych zmian w realizowanych kontraktach.
Od dłuższego czasu poszukiwana jest, także na eksport, wołowina drobna kl. II z bydła dorosłego. Podaż tego mięsa jest niewystarczająca, więc ceny powoli rosną.
Niewielkie są na razie obroty drobiem. Zdaniem ekspertów europejskich polskie firmy drobiarskie mają szansę na zwiększenie eksportu swoich wyrobów na rynek unijny po przystąpieniu do Unii Europejskiej - poinformowała PAP. Atutami polskich hodowców jest tańsze niż w Unii zboże na pasze oraz niższe koszty produkcji. Warunkiem jest jednak spełnienie wymagań jakościowych, sanitarnych i weterynaryjnych.
Źródło: Rzeczpospolita