Nadprodukcja była przyczyną nieopłacalności chowu świń w 2003 roku
Zdaniem ekspertów w 2003 roku produkcja wieprzowiny przewyższyła zapotrzebowanie. Wynosiła ona 2,2 mln ton. Prawie 9 proc. więcej niż rok wcześniej. I to jest podstawowa przyczyna nieopłacalności produkcji. Zdaniem ekspertów tylko przez pozbycie się nadwyżek wieprzowiny jej ceny wzrosną.
Od stycznia Agencja Rynku Rolnego prowadzi interwencję na rynku wieprzowiny, skupując półtusze. Przeliczając na cenę żywca za kilogram płaci średnio 3,20 zł. Agencja wydała już zezwolenia na eksport 20 tys. ton półtusz z dopłatami. Dodatkowy eksport ma być realizowany w ramach limitu przyznanego Polsce przez WTO.
Od stycznia Agencja Rynku Rolnego prowadzi interwencję na rynku wieprzowiny, skupując półtusze. Przeliczając na cenę żywca za kilogram płaci średnio 3,20 zł. Agencja wydała już zezwolenia na eksport 20 tys. ton półtusz z dopłatami. Dodatkowy eksport ma być realizowany w ramach limitu przyznanego Polsce przez WTO.
Źródło: Agrobiznes, TVP1