Nietypowo na rynku mięsa
Tym razem na rynku mięsa nietypowo, jak na czas noworoczny. Zakładom zostały jeszcze zapasy surowca sprzed świąt, dlatego szynka, schab czy karkówka tanieje.
Teraz kilogram szynki kosztuje od 5 zł 60 groszy za kilogram do 10 złotych 80 groszy. Jednak nie ma to żadnego przełożenia na handel detaliczny - mówi Dariusz Stawski z domu maklerskiego AGRO w Łodzi. I przynajmniej do czerwca nie należy się spodziewać, że coś się zmieni. Przetarg Agencji Rynku Rolnego na eksport świeżych półtusz z dopłatami może jedynie powstrzymać spadki cen, ale nie spowoduje wzrostu - uważają maklerzy.
Towary zwykle chętnie kupowane przez handlowców ze wschodu też coraz tańsze. To istna walka cen. Trudno znaleźć nabywców na skórki wieprzowe czy tłuszcze. Lepiej jest ze słoniną.


Teraz kilogram szynki kosztuje od 5 zł 60 groszy za kilogram do 10 złotych 80 groszy. Jednak nie ma to żadnego przełożenia na handel detaliczny - mówi Dariusz Stawski z domu maklerskiego AGRO w Łodzi. I przynajmniej do czerwca nie należy się spodziewać, że coś się zmieni. Przetarg Agencji Rynku Rolnego na eksport świeżych półtusz z dopłatami może jedynie powstrzymać spadki cen, ale nie spowoduje wzrostu - uważają maklerzy.
Towary zwykle chętnie kupowane przez handlowców ze wschodu też coraz tańsze. To istna walka cen. Trudno znaleźć nabywców na skórki wieprzowe czy tłuszcze. Lepiej jest ze słoniną.


Źródło: Agrobiznes, TVP1