Coraz wyższe koszty produkcji drobiu
Tragicznie zapowiadają się najbliższe miesiące na rynku drobiu. A to głównie za sprawą drożejących pasz, których ceny w ostatnim czasie wzrosły o ponad 20 proc. - komentuje sytuację Rajmund Paczkowski z Krajowej Rady Drobiarstwa. Koszty produkcji są coraz wyższe, tymczasem ceny skupu brojlerów utrzymują się na stałym poziomie, odbiegającym od opłacalności.
Teraz kilogram brojlerów kosztuje średnio 2,70 zł netto. Czego się można spodziewać? Chyba tylko kolejnej nadwyżki - twierdzą specjaliści. Mimo usilnych starań nie udało się w tym roku uruchomić preferencyjnych kontyngentów na eksport drobiu do krajów Unii Europejskiej. Być może dopiero po pierwszym maja będzie można myśleć o wysyłce tego towaru, ale z dopłatami, do krajów trzecich, jak życzyliby sobie tego hodowcy. W przeciwnym razie, kondycja całej branży drobiarskiej stanie pod wielkim znakiem zapytania. W krajach Unii Europejskiej można liczyć na refundacje eksportowe. Np. za sprzedaż mrożonych kurcząt m.in. do krajów arabskich refundacja kosztów wynosi 40 euro za każde 100 kilogramów mięsa.
A na krajowym rynku zainteresowanie zakupem mięsa drobiowego do produkcji chociażby wędlin znikome. Część zakładów zgromadziła spore zapasy. Ceny stabilne.



Teraz kilogram brojlerów kosztuje średnio 2,70 zł netto. Czego się można spodziewać? Chyba tylko kolejnej nadwyżki - twierdzą specjaliści. Mimo usilnych starań nie udało się w tym roku uruchomić preferencyjnych kontyngentów na eksport drobiu do krajów Unii Europejskiej. Być może dopiero po pierwszym maja będzie można myśleć o wysyłce tego towaru, ale z dopłatami, do krajów trzecich, jak życzyliby sobie tego hodowcy. W przeciwnym razie, kondycja całej branży drobiarskiej stanie pod wielkim znakiem zapytania. W krajach Unii Europejskiej można liczyć na refundacje eksportowe. Np. za sprzedaż mrożonych kurcząt m.in. do krajów arabskich refundacja kosztów wynosi 40 euro za każde 100 kilogramów mięsa.
A na krajowym rynku zainteresowanie zakupem mięsa drobiowego do produkcji chociażby wędlin znikome. Część zakładów zgromadziła spore zapasy. Ceny stabilne.



Źródło: Agrobiznes, TVP1