Duże zapasy mięsa
Na rynku mięsnym między świętami a Nowym Rokiem panuje zastój. Zakłady nie są zainteresowane kupnem świeżego surowca, bo albo zawiesiły okresowo działalność, przeprowadzając przeglądy techniczne, albo wysyłają do sklepów wyroby przygotowane na święta. Jak twierdzą maklerzy kontaktujący się z przetwórniami, w magazynach pozostało sporo zapasów.
Przed świętami zakończono przyjmowanie zapisów na eksport świeżych półtusz wieprzowych z dopłatami w 2004 r. Limit na cały rok wynosi 20 tys. ton. Eksporter otrzyma dopłatę do sprzedanego za granicę mięsa. Ma to być prawdopodobnie 2 zł za kg. W tym roku dopłata wynosiła 2,3 zł za kg.
Z informacji, które docierają na giełdy, wynika, że zainteresowanie eksportem było bardzo duże. Mówi się, że Agencja Rynku Rolnego zredukuje w tej sytuacji zamówienia nawet o 80 proc.
Na ostatniej w tym roku sesji na Warszawskiej Giełdzie Towarowej sporym powodzeniem cieszyły się półtusze wieprzowe mrożone, przeznaczone na eksport, a pochodzące z rezerw ARR. Sprzedano prawie całe wystawione mięso (4130 t), w cenie średniej 2,91 zł za kg (przy cenie wywoławczej 2,8 zł za kg).
Ożywienie w handlu mięsem nastąpi dopiero po 5 stycznia. Powinien wtedy - zdaniem Dariusza Stawskiego z Agro w Łodzi - ruszyć eksport, i to zarówno tanich mięs, skórek, głów czy tłuszczy, jak i półtusz z dopłatami.
Przed świętami zakończono przyjmowanie zapisów na eksport świeżych półtusz wieprzowych z dopłatami w 2004 r. Limit na cały rok wynosi 20 tys. ton. Eksporter otrzyma dopłatę do sprzedanego za granicę mięsa. Ma to być prawdopodobnie 2 zł za kg. W tym roku dopłata wynosiła 2,3 zł za kg.
Z informacji, które docierają na giełdy, wynika, że zainteresowanie eksportem było bardzo duże. Mówi się, że Agencja Rynku Rolnego zredukuje w tej sytuacji zamówienia nawet o 80 proc.
Na ostatniej w tym roku sesji na Warszawskiej Giełdzie Towarowej sporym powodzeniem cieszyły się półtusze wieprzowe mrożone, przeznaczone na eksport, a pochodzące z rezerw ARR. Sprzedano prawie całe wystawione mięso (4130 t), w cenie średniej 2,91 zł za kg (przy cenie wywoławczej 2,8 zł za kg).
Ożywienie w handlu mięsem nastąpi dopiero po 5 stycznia. Powinien wtedy - zdaniem Dariusza Stawskiego z Agro w Łodzi - ruszyć eksport, i to zarówno tanich mięs, skórek, głów czy tłuszczy, jak i półtusz z dopłatami.
Źródło: Rzeczpospolita