Słaby sezon na rynku wieprzowiny
Kończy się stosunkowo słaby świąteczny sezon na rynku wieprzowiny. Sprzedaż bezpośrednio u hodowców i w zakładach mięsnych była mniejsza niż oczekiwano. Sytuacja w ostatnich dniach roku niewiele już się zmieni.
Zdaniem ekspertów 2003 rok był trudny dla branży mięsnej. Przez cały rok podaż znacznie przewyższała popyt, co musiało się odbić na cenach które ostatnio były niższe niż w grudniu 2002 roku. Można je porównać do notowań z końca lat 90.
Aby nie dopuścić do katastrofalnego spadku cen żywca ARR w pierwszym półroczu skupiła 110 tys. t półtusz.
Na pewien okres zahamowało to spadek cen i poprawiło opłacalność hodowli. W sierpniu i we wrześniu za półtusze kl. R płacono najwięcej w całym roku - znacznie powyżej 5 zł za kg.
Potem jednak ceny znowu spadły. W grudniu kiedy ze względu na święta powinny rosnąć, obniżyły się do 4,2-4,3 zł za kg. Zapotrzebowanie przemysłu było umiarkowane. Wyjątkowo małe było w tym roku również zainteresowanie mięsem z importu, a jego ceny niewiele odbiegały w górę od notowań surowców krajowych.
Zdaniem ekspertów 2003 rok był trudny dla branży mięsnej. Przez cały rok podaż znacznie przewyższała popyt, co musiało się odbić na cenach które ostatnio były niższe niż w grudniu 2002 roku. Można je porównać do notowań z końca lat 90.
Aby nie dopuścić do katastrofalnego spadku cen żywca ARR w pierwszym półroczu skupiła 110 tys. t półtusz.
Na pewien okres zahamowało to spadek cen i poprawiło opłacalność hodowli. W sierpniu i we wrześniu za półtusze kl. R płacono najwięcej w całym roku - znacznie powyżej 5 zł za kg.
Potem jednak ceny znowu spadły. W grudniu kiedy ze względu na święta powinny rosnąć, obniżyły się do 4,2-4,3 zł za kg. Zapotrzebowanie przemysłu było umiarkowane. Wyjątkowo małe było w tym roku również zainteresowanie mięsem z importu, a jego ceny niewiele odbiegały w górę od notowań surowców krajowych.
Źródło: Rzeczpospolita