Świąteczne mięso nie będzie droższe
Wszystko wskazuje na to, że świąteczne wędliny będą w cenach nie wyższych niż dotychczas. Choć szczyt zakupów coraz bliżej, surowiec wieprzowy nie drożeje, a niektóre mięsa nawet lekko tanieją.
Tuczniki i półtusze wieprzowe kosztują mniej niż przed rokiem. Popyt na te surowce jest, jak na tę porę roku, bardzo mały. Zdaniem Dariusza Stawskiego z domu handlowego Agro w Łodzi zakłady przetwórcze wykorzystały znaczący spadek cen w październiku i zrobiły zapasy. Teraz więc dokupują niewiele, zwłaszcza że i ze strony hurtu zamówienia na wyroby gotowe są dość ostrożne.
Za półtusze wieprzowe świeże kl. R trudno uzyskać obecnie więcej niż 4,2 zł za kg, szynka dostępna jest po ok. 6 - 6,3 zł/kg (przed rokiem ponad 7 zł/kg). Niskie są także ceny szynki z importu. Duńska kosztuje ok. 6,4 - 6,5 zł za kg, podczas gdy np. we wrześniu trzeba było za to mięso zapłacić do 7 zł/kg.
Powoli spadają również notowania najtańszych mięs. Skórki wieprzowe sprzedaje się po 80 - 90 gr/kg, tłuszcze drobne po 1,6 - 1,8 zł/kg, słoninę nie drożej niż po 2,4 - 2,6 zł/kg.
Spadek popytu nie ominął także rynku wołowiny. Jednak ceny obniżają się bardzo powoli. Ćwierci wołowe z bydła dorosłego wystawiane są na giełdach po 3,9 - 4,1 zł za kg.
W handlu drobiem na razie brak typowego dla okresu przedświątecznego wzrostu zapotrzebowania na mięso do przetwórstwa.
Tuczniki i półtusze wieprzowe kosztują mniej niż przed rokiem. Popyt na te surowce jest, jak na tę porę roku, bardzo mały. Zdaniem Dariusza Stawskiego z domu handlowego Agro w Łodzi zakłady przetwórcze wykorzystały znaczący spadek cen w październiku i zrobiły zapasy. Teraz więc dokupują niewiele, zwłaszcza że i ze strony hurtu zamówienia na wyroby gotowe są dość ostrożne.
Za półtusze wieprzowe świeże kl. R trudno uzyskać obecnie więcej niż 4,2 zł za kg, szynka dostępna jest po ok. 6 - 6,3 zł/kg (przed rokiem ponad 7 zł/kg). Niskie są także ceny szynki z importu. Duńska kosztuje ok. 6,4 - 6,5 zł za kg, podczas gdy np. we wrześniu trzeba było za to mięso zapłacić do 7 zł/kg.
Powoli spadają również notowania najtańszych mięs. Skórki wieprzowe sprzedaje się po 80 - 90 gr/kg, tłuszcze drobne po 1,6 - 1,8 zł/kg, słoninę nie drożej niż po 2,4 - 2,6 zł/kg.
Spadek popytu nie ominął także rynku wołowiny. Jednak ceny obniżają się bardzo powoli. Ćwierci wołowe z bydła dorosłego wystawiane są na giełdach po 3,9 - 4,1 zł za kg.
W handlu drobiem na razie brak typowego dla okresu przedświątecznego wzrostu zapotrzebowania na mięso do przetwórstwa.
Źródło: Rzeczpospolita