Niskie notowania wieprzowiny
Wieprzowina jest wciąż nisko notowana, mimo że trwa od listopada skup interwencyjny i zbliżają się święta, co zwykle sprzyja wzrostowi popytu.
W ostatnich dniach wprawdzie wzrosła nieco sprzedaż mięsa w obrocie hurtowym, ale popyt koncentruje się głównie na surowcach najlepszych: szynce i schabie. W pierwszej kolejności kupowane jest mięso świeże, ale jest też zbyt na mrożone. Ceny szynki nieco wzrosły, schab z kością nadal kosztuje poniżej 10 zł za kg.
Bardzo duża jest oferta pozostałych mięs wieprzowych, a ceny zmieniają się niewiele. Półtusze kl. R są osiągalne po 4,35 zł kg. Nieco mniej niż przed tygodniem płacono za karkówkę, łopatkę, mięsa drobne.
Spore jest zapotrzebowanie na tłuszcze i podroby. Kupują te towary odbiorcy ze Wschodu. Ceny tych surowców wykazują tendencję wzrostową.
Rynek wołowiny od dłuższego czasu nie zmienia się. Sprzedaż utrzymuje się na niskim poziomie, ceny są ustabilizowane. Z kolei handel drobiem odbywa się głównie na rynkach lokalnych.
W handlu mięsem wzrost notowań i popytu może w najbliższych dniach dotyczyć szynki i schabu oraz tanich surowców eksportowych.
W ostatnich dniach wprawdzie wzrosła nieco sprzedaż mięsa w obrocie hurtowym, ale popyt koncentruje się głównie na surowcach najlepszych: szynce i schabie. W pierwszej kolejności kupowane jest mięso świeże, ale jest też zbyt na mrożone. Ceny szynki nieco wzrosły, schab z kością nadal kosztuje poniżej 10 zł za kg.
Bardzo duża jest oferta pozostałych mięs wieprzowych, a ceny zmieniają się niewiele. Półtusze kl. R są osiągalne po 4,35 zł kg. Nieco mniej niż przed tygodniem płacono za karkówkę, łopatkę, mięsa drobne.
Spore jest zapotrzebowanie na tłuszcze i podroby. Kupują te towary odbiorcy ze Wschodu. Ceny tych surowców wykazują tendencję wzrostową.
Rynek wołowiny od dłuższego czasu nie zmienia się. Sprzedaż utrzymuje się na niskim poziomie, ceny są ustabilizowane. Z kolei handel drobiem odbywa się głównie na rynkach lokalnych.
W handlu mięsem wzrost notowań i popytu może w najbliższych dniach dotyczyć szynki i schabu oraz tanich surowców eksportowych.
Źródło: Rzeczpospolita