Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rosja: Limity importu mięsa w 2004 r.

Rosja: Limity importu mięsa w 2004 r.
Oficjalny organ rządu "Rossijskaja Gazieta" opublikował zatwierdzone na 2004 r. limity importu mięsa przez Rosję, mające zachęcić rodzimych producentów do zwiększenia dostaw.

Ustalając podobne limity na obecny rok rząd zakładał zwiększenie produkcji drobiu o 15 - 20 proc., wieprzowiny o 7 - 8 proc. i wołowiny o 4 - 5 proc. Miało to przyczynić się do zmniejszenia importu poszczególnych rodzajów mięsa o 30, 22 i 16 proc. Jak wyjaśnił Muszeg Mamikojan z rosyjskiego związku producentów mięsa, limity miały bezpośredni wpływ tylko na sytuację w drobiarstwie. Po 10 miesiącach produkcja tego sektora wzrosła o ponad 10 proc., produkcja wieprzowiny o 10, a wołowiny o 5 proc., ale w ostatnich 2 sektorach zwiększono ubój, ale nie pogłowie. Z danych urzędów celnych wynika, że po 9 miesiącach import drobiu zmalał do 832,5 tys. ton z ponad miliona, a obu rodzajów mięsa do 715,1 tys. z 785,1 tys. ton.

W przyszłym roku większość limitów przypadnie USA, po wrześniowych uzgodnieniach w Waszyngtonie o zachowaniu amerykańskiego udziału rynkowego. Na USA przypadnie 771,9 tys. ton mięsa drobiowego z ogólnej puli 1,05 mln ton, 42 tys. t wieprzowiny z puli 450 tys. t, 17,2 tys. ton mrożonej wołowiny z puli 420 tys. t.

Unia Europejska z 10 nowymi krajami otrzymała limit 205 tys. ton drobiu, Paragwaj 5 tys. i reszta świata 68,1 tys. t. Eksport powyżej limitów będzie zakazany.

Jeśli chodzi o mięso wieprzowe, to Unia 25 krajów może eksportować 227,3 tys. ton, Paragwaj 1000 i reszta świata 179,5 tys. ton. Jeśli chodzi o wołowinę, limity ustalono następująco: powiększona Unia 331,8 tys ton, Paragwaj 3 tys., reszta świata 68 tys. UE może sprzedać Rosji 27 tys. świeżej i schłodzonej wołowiny, a reszta świata 500 ton.

Źródło: Rzeczpospolita