Stabilnie na rynku mięsa
Interwencyjny skup żywca wieprzowego, rozpoczęty przed kilkoma dniami, zahamował spadek cen mięsa. Agencja Rynku Rolnego wkrótce wprowadzi też dopłaty do świeżych półtusz przeznaczonych na eksport.
Tą metodą ma być zdjęte z rynku ok. 5 tys. t wieprzowiny. Eksporterzy tego mięsa obawiają się, czy ta decyzja nie spowoduje zahamowania eksportu (i spadku cen) półtusz mrożonych.
Skup interwencyjny żywca nie wpłynął na razie znacząco na zmianę rynkowych cen surowca wieprzowego. Trochę podrożała jedynie szynka, której sprzedaje się coraz więcej, bo przetwórnie zaczynają gromadzić zapasy na święta.
Natomiast nie zmieniły się ceny łopatki, schabu i karkówki. Nadal utrzymuje się niedobór hurtowych ilości tłuszczów drobnych, słoniny, podgardla i sadła.
Ustabilizowany jest rynek wołowiny. Od kilku tygodni nie zmienił się popyt, który jest stosunkowo niski, ani też ceny.
W dalszym ciągu tani jest drób, w który zakłady przetwórcze i handel zaopatrują się głównie na rynkach lokalnych. Na giełdy trafia przede wszystkim drób z importu.
Tą metodą ma być zdjęte z rynku ok. 5 tys. t wieprzowiny. Eksporterzy tego mięsa obawiają się, czy ta decyzja nie spowoduje zahamowania eksportu (i spadku cen) półtusz mrożonych.
Skup interwencyjny żywca nie wpłynął na razie znacząco na zmianę rynkowych cen surowca wieprzowego. Trochę podrożała jedynie szynka, której sprzedaje się coraz więcej, bo przetwórnie zaczynają gromadzić zapasy na święta.
Natomiast nie zmieniły się ceny łopatki, schabu i karkówki. Nadal utrzymuje się niedobór hurtowych ilości tłuszczów drobnych, słoniny, podgardla i sadła.
Ustabilizowany jest rynek wołowiny. Od kilku tygodni nie zmienił się popyt, który jest stosunkowo niski, ani też ceny.
W dalszym ciągu tani jest drób, w który zakłady przetwórcze i handel zaopatrują się głównie na rynkach lokalnych. Na giełdy trafia przede wszystkim drób z importu.
Źródło: Rzeczpospolita