Spadają ceny drobiu
Tania jest wieprzowina, dlatego tanieje też drób. Ceny brojlerów w ubojniach spadły do 2,60 zł za kilogram. Nieco więcej płacą tylko duże zakłady, które z hodowcami podpisały umowy kontraktacyjne. Tymczasem koszty produkcji kurczaków już teraz szacowane są na co najmniej 2,90 zł i dalej rosną.
Opłacalność spada, bo nie tylko zdrożały zboża i śruty, ale także dlatego ze pasz w których mączki mięsno-kostne zastąpiono białkiem roślinnym trzeba zużyć średnio o 5 proc. więcej.
Zimą wyższe są także koszty opału. tymczasem listopad to nie najlepszy czas na handel. Dobre ceny utrzymują się na indyki. Część produkcji, głównie piersi udaje się wyeksportować.
Od początku listopada pasze dla drobiu zdrożały już od 30 do 50 zł za tonę. Tona najpopularniejszej paszy kosztuje już powyżej 900 zł.



Opłacalność spada, bo nie tylko zdrożały zboża i śruty, ale także dlatego ze pasz w których mączki mięsno-kostne zastąpiono białkiem roślinnym trzeba zużyć średnio o 5 proc. więcej.
Zimą wyższe są także koszty opału. tymczasem listopad to nie najlepszy czas na handel. Dobre ceny utrzymują się na indyki. Część produkcji, głównie piersi udaje się wyeksportować.
Od początku listopada pasze dla drobiu zdrożały już od 30 do 50 zł za tonę. Tona najpopularniejszej paszy kosztuje już powyżej 900 zł.



Źródło: Agrobiznes, TVP1