Spalać czy nie spalać, oto jest pytanie
Od kilku dni obowiązuje zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt. Pojawił się więc problem co zrobić z odpadami poubojowymi. Spalać czy nie spalać, oto jest pytanie. Najprościej byłoby je właśnie spalać, ale w Polsce są tylko trzy zakłady, które się tym zajmują. Dlatego jest to bardzo kosztowne, a przy tym niebezpieczne dla środowiska. Jakie są inne możliwości zagospodarowania odpadów? Związek Importerów i Eksporterów Mięsa domaga się innych rozwiązań.
- Można je wykorzystywać po odpowiednim uszlachetnieniu i przetworzeniu jako materiały do użyźniania gleby. Można je wykorzystać jako cenny materiał kompostowy lub też energetyczny w odpowiednio przygotowanych kotłowniach - mówi przedstawiciel Związku Importerów i Eksporterów Mięsa.
Jednak zdaniem głównego lekarza weterynarii takie propozycje do końca nie rozwiążą problemu.
- Można je wykorzystywać po odpowiednim uszlachetnieniu i przetworzeniu jako materiały do użyźniania gleby. Można je wykorzystać jako cenny materiał kompostowy lub też energetyczny w odpowiednio przygotowanych kotłowniach - mówi przedstawiciel Związku Importerów i Eksporterów Mięsa.
Jednak zdaniem głównego lekarza weterynarii takie propozycje do końca nie rozwiążą problemu.
Źródło: Agrobiznes, TVP1