Ceny zbóż, notowania, aktualności

Notowania wieprzowiny coraz niższe

Notowania wieprzowiny coraz niższe
Na rynku mięsnym miniony tydzień przyniósł kolejną obniżkę cen mięs wieprzowych. Na początku tygodnia półtusze świeże kl. R wystawiano na giełdach po 4,3-4,45 zł za kg, w piątek - już po 4,25 zł kg. Spadek notowań, obserwowany od kilku tygodni, skłonił Agencję Rynku Rolnego do podjęcia decyzji o interwencyjnym skupie wieprzowiny. Rozpocznie się on w przyszłym tygodniu. Do końca roku Agencja chce zdjąć w ten sposób z rynku ok. 19 tys. t mięsa. Według przewidywań ARR działania te zatrzymają spadek cen, a być może doprowadzą do niewielkiego wzrostu notowań żywca.

Lepiej niż tydzień wcześniej wypadł przetarg na mrożone półtusze z rezerw agencyjnych, przeznaczone na eksport. Na Warszawskiej Giełdzie Towarowej sprzedano całe wystawione mięso, około 4 tys. t, a zapotrzebowanie było o 100 proc. większe. Średnia cena, minimalnie wyższa niż uzyskana na poprzednim przetargu, wyniosła 2,95 zł za kg.

Na giełdach podobnie, jak w końcu października, najłatwiej było ostatnio sprzedać tłuszcze, słoninę, podroby wieprzowe. Ale ceny tych surowców także wykazują tendencję spadkową, zwłaszcza tłuszczów drobnych. Mimo tych obniżek zainteresowanie eksporterów tym towarem jest umiarkowane. Nadal dla odbiorców ze Wschodu mięso to jest zbyt drogie.

Choć popyt na wołowinę nie jest duży, ceny tego mięsa są ustabilizowane. Ćwierci z bydła dorosłego bez kręgosłupa wystawiane są po 4,1 zł za kg, a ćwierci z młodego po 6 zł za kg.

Ceny drobiu są niższe niż przed kilkoma tygodniami. Kurczaki świeże dostępne są na giełdach po 4 zł za kg, a filety z piersi poniżej 11 zł za kg.

Źródło: Rzeczpospolita