Wieprzowina znowu tanieje
Tydzień rozpoczął się od spadku notowań wieprzowiny. Obniżono ceny skupu tuczników. Najwyższa średnia cena w centrum kraju, gdzie jest najdrożej, nie przekracza ostatnio 3,5 zł za kg. Półtusze świeże kl. R dostępne są na giełdach już od 4,45 zł za kg. Niektórzy liczyli na ożywienie w handlu mięsem przed dniem Wszystkich Świętych. Na razie zamówienia sklepów nie wzrosły, dlatego zakłady nie zwiększają zakupów surowca.
Wygląda na to, że ceny wieprzowiny pójdą w górę dopiero za kilka miesięcy, gdy obniży się jej podaż. Eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozują, że na początku przyszłego roku mniejsza opłacalność hodowli (drogie zboża i pasze), doprowadzi do jej ograniczenia, a w konsekwencji i do zwyżki cen.
Z opinii ekspertów wynika również, że produkcja żywca wieprzowego w tym roku będzie większa w stosunku do 2002 r. o 8 proc.
Podobnie jak w ubiegłym tygodniu, najłatwiej sprzedać tłuszcze, słoninę, podgardle, podroby wieprzowe. Trudniej znaleźć chętnych na karkówkę, schab czy szynkę.
Na rynku wołowiny sytuacja od dłuższego czasu nie zmienia się. Finanse hodowców może poprawić jedynie większy eksport.
Ustabilizowane są ceny drobiu. Świeże kurczaki dostępne są już po 4,1 zł za kg. Najbardziej poszukiwane są elementy drobiowe do dalszego przetwórstwa.
Wygląda na to, że ceny wieprzowiny pójdą w górę dopiero za kilka miesięcy, gdy obniży się jej podaż. Eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozują, że na początku przyszłego roku mniejsza opłacalność hodowli (drogie zboża i pasze), doprowadzi do jej ograniczenia, a w konsekwencji i do zwyżki cen.
Z opinii ekspertów wynika również, że produkcja żywca wieprzowego w tym roku będzie większa w stosunku do 2002 r. o 8 proc.
Podobnie jak w ubiegłym tygodniu, najłatwiej sprzedać tłuszcze, słoninę, podgardle, podroby wieprzowe. Trudniej znaleźć chętnych na karkówkę, schab czy szynkę.
Na rynku wołowiny sytuacja od dłuższego czasu nie zmienia się. Finanse hodowców może poprawić jedynie większy eksport.
Ustabilizowane są ceny drobiu. Świeże kurczaki dostępne są już po 4,1 zł za kg. Najbardziej poszukiwane są elementy drobiowe do dalszego przetwórstwa.
Źródło: Rzeczpospolita