Zainteresowanie mięsem na eksport
Na rynku mięsnym ceny w ubiegłym tygodniu nie zmieniły się. Po dużym wzroście notowań wieprzowiny we wrześniu ostatnio nastąpił ich spadek.
Maklerzy są też powściągliwi w prognozowaniu ożywienia na tym rynku w związku ze zbliżającym się Świętem Zmarłych. Znaczącego wzrostu sprzedaży raczej się nie przewiduje.
Ostatnio najłatwiej sprzedać tłuszcze, słoninę, podgardle, podroby wieprzowe, jednak tylko po przystępnych cenach. Tworzą się natomiast w chłodniach zapasy karkówki, schabu.
Nadal dużym powodzeniem cieszą się półtusze wieprzowe mrożone z rezerw Agencji Rynku Rolnego przeznaczone na eksport.
W czwartek sprzedano prawie całe wystawione na Warszawskiej Giełdzie Towarowej mięso (2,9 tys. t), jednak po średniej cenie wyższej od wywoławczej (2,2 i 2,8 zł kg), ale niższej (3,01 zł za kg) niż dwa, trzy tygodnie temu (ponad 3,5 zł kg).
Na rynku wołowiny sytuacja ustabilizowana jest od kilku tygodni. Zdaniem maklerów jest szansa na większy eksport np. dwójki wołowej, ale po cenach niższych o 10 - 15 proc.
Maklerzy są też powściągliwi w prognozowaniu ożywienia na tym rynku w związku ze zbliżającym się Świętem Zmarłych. Znaczącego wzrostu sprzedaży raczej się nie przewiduje.
Ostatnio najłatwiej sprzedać tłuszcze, słoninę, podgardle, podroby wieprzowe, jednak tylko po przystępnych cenach. Tworzą się natomiast w chłodniach zapasy karkówki, schabu.
Nadal dużym powodzeniem cieszą się półtusze wieprzowe mrożone z rezerw Agencji Rynku Rolnego przeznaczone na eksport.
W czwartek sprzedano prawie całe wystawione na Warszawskiej Giełdzie Towarowej mięso (2,9 tys. t), jednak po średniej cenie wyższej od wywoławczej (2,2 i 2,8 zł kg), ale niższej (3,01 zł za kg) niż dwa, trzy tygodnie temu (ponad 3,5 zł kg).
Na rynku wołowiny sytuacja ustabilizowana jest od kilku tygodni. Zdaniem maklerów jest szansa na większy eksport np. dwójki wołowej, ale po cenach niższych o 10 - 15 proc.
Źródło: Rzeczpospolita