Ceny zbóż, notowania, aktualności

Trudna jesień dla drobiarzy

Trudna jesień dla drobiarzy
Z nadejściem jesieni nastały gorsze czasy dla producentów mięsa drobiowego - zwłaszcza tych drobnych. O ile producenci jaj nie mogą narzekać, to producenci mięsa, głównie brojlerów kurzych mają sporo powodów do obaw. W całym kraju spadły ceny ich skupu w zakładach drobiarskich.

Tadeusz Głąb z miejscowości Brzeźno Stare koło Wągrowca zajmuje się produkcją mięsa drobiowego. Ma własne kurniki i ubojnię. W ciągu miesiąca produkuje osiemdziesiąt ton mięsa.

 - Sytuacja w drobiarstwie stała się w tej chwili tragiczna, dlatego, że spadła cena tuszki, która przedtem kosztowała 4,80 zł, teraz - około 4 zł. Moim zdaniem stało się tak w związku z wysokimi kosztami, jakie społeczeństwo ponosi zawsze na jesieni - mówi Tadeusz Głąb.

Ale to nie jedyna przyczyna obecnej sytuacji. Latem eksport kurcząt do krajów Unii Europejskiej był zwiększony. Powodem była mniejsza produkcja kurczaków w Holandii. Hodowle zostały tam zdziesiątkowane ptasią grypą. Obecnie rynek unijny się odbudowuje i niestety importuje od nas znacznie mniej kurcząt. Coraz więcej tego drobiu pojawia się więc na polskich półkach. Spadek cen i związany z nimi kryzys odczuwają głównie drobni producenci mięsa z kurcząt.

Źródło: Agrobiznes, TVP1