Skutki zakazu stosowania mączek m-k
Producenci pasz w pośpiechu wyprzedają towar wyprodukowany z dodatkiem mączek mięsno-kostnych. Zarządzeniem ministra rolnictwa, od pierwszego listopada w Polsce będzie obowiązywał zakaz stosowania takich mieszanek w karmie dla większości zwierząt hodowlanych.
Radykalna zmiana, już przed wejściem w życie, wywołała wzrost cen na rynku pasz. Mączki mięsne i mięsno-kostne zawierają ponad 50 proc. białka zwierzęcego. Dodawane do pasz dla trzody chlewnej i drobiu zwiększały ich kaloryczność, przyspieszając tym samym przyrost masy.
Producenci drobiu z sieradzkiego, którzy przestawili się na pasze bez użycia mączek mięsnych, twierdzą, że wydłuża to tucz kurczaków o kilka dni. Jednak przy kilku tysiącach ptaków znacznie podnosi koszty produkcji. Ale nie wszyscy negują ministerialny zakaz.
Mączki mięsne zastąpić mogą mieszanki roślinne. Dlatego śruta sojowa, w ciągu dwóch miesięcy zdrożała już o blisko 30 proc. Drożeją też aminokwasy, fosforany i inne komponenty.
Producenci pasz z Szadku szacują, że po pierwszym listopada ceny tych produktów wzrosną o około dwadzieścia procent. Teraz zwykła pasza z mączką mięsno-kostną kosztuje około 700 zł za tonę.
Radykalna zmiana, już przed wejściem w życie, wywołała wzrost cen na rynku pasz. Mączki mięsne i mięsno-kostne zawierają ponad 50 proc. białka zwierzęcego. Dodawane do pasz dla trzody chlewnej i drobiu zwiększały ich kaloryczność, przyspieszając tym samym przyrost masy.
Producenci drobiu z sieradzkiego, którzy przestawili się na pasze bez użycia mączek mięsnych, twierdzą, że wydłuża to tucz kurczaków o kilka dni. Jednak przy kilku tysiącach ptaków znacznie podnosi koszty produkcji. Ale nie wszyscy negują ministerialny zakaz.
Mączki mięsne zastąpić mogą mieszanki roślinne. Dlatego śruta sojowa, w ciągu dwóch miesięcy zdrożała już o blisko 30 proc. Drożeją też aminokwasy, fosforany i inne komponenty.
Producenci pasz z Szadku szacują, że po pierwszym listopada ceny tych produktów wzrosną o około dwadzieścia procent. Teraz zwykła pasza z mączką mięsno-kostną kosztuje około 700 zł za tonę.
Źródło: Agrobiznes, TVP1