Ceny zbóż, notowania, aktualności

Poszukiwane tłuszcze i podroby

Poszukiwane tłuszcze i podroby
Po kilku tygodniach dość dużych obniżek ceny wieprzowiny na początku tygodnia lekko drgnęły w górę. To rezultat niewielkiego spadku podaży żywca, co przy ustabilizowanym popycie spowodowało dostrzegalne podwyżki notowań. Półtusze wieprzowe kl. R wystawiane były w ostatnich dniach na giełdach po 4,6 - 4,75 zł za kg.

Do mięs najbardziej poszukiwanych w tym tygodniu należała szynka, tłuszcze i podroby. Ceny tych surowców minimalnie wzrosły.

Sporym powodzeniem nadal cieszą się półtusze wieprzowe z rezerw agencyjnych, przeznaczone na eksport. Na przetargach organizowanych przez WGT sprzedano prawie całe wystawione mięso. Średnia cena była jednak niższa niż tydzień wcześniej i wynosiła około 3 zł za kg (przy wywoławczej 2,2 i 2,8 zł za kg).

Rośnie - jak zwykle o tej porze roku, gdy bydło schodzi z pastwisk - podaż wołowiny. Na razie notowania nie zmieniły się. Utrzymuje się spory popyt na mięso drobne kl. II oraz flaki.

Cena kurczaków ustabilizowała się na giełdach na poziomie 4,2 zł za kg. Niżej niż przed miesiącem notowane są filety z piersi i udźce indycze, mimo że na to mięso do przetwórstwa utrzymuje się spore zapotrzebowanie.

Źródło: Rzeczpospolita