Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku mięsnym coraz taniej

Na rynku mięsnym coraz taniej
Ceny wieprzowiny wciąż spadają. Obniżki te są rezultatem zmniejszonego popytu. Spadek cen rzędu kilku procent tygodniowo dotyczy przede wszystkim półtusz świeżych i tzw. elementów, jak szynka, schab czy łopatka.

Dużym zainteresowaniem cieszą się od kilku tygodni półtusze mrożone przeznaczone na eksport. W tym tygodniu sprzedano prawie całe wystawione mięso (na jednym przetargu - ok. 3 tys. t), uzyskując podczas jednej z sesji średnią cenę około 3,8 zł za kg (przy wywoławczej 2,2 i 8 zł za kg).

W mniejszym stopniu spadają ceny tanich asortymentów. Zwłaszcza że w dalszym ciągu zbyt mała jest podaż tłuszczów drobnych, słoniny i podgardla. Zwiększyła się natomiast oferta głów, skórek i mięsa drobnego.

Zainteresowaniem cieszy się smalec. Ceny mięsa wołowego nie zmieniły się. Umiarkowany jest popyt na ćwierci i mięso drobne, zwiększyło się zapotrzebowanie na flaki. Wzrosła podaż drobiu. Zbyt mało w stosunku do potrzeb zgłaszanych przez zakłady przetwórcze jest jedynie drobnego mięsa indyczego i odkostnionego udźca indyka.

Zdaniem analityków w najbliższych tygodniach ceny wieprzowiny mogą w dalszym ciągu spadać. Nic nie wskazuje bowiem na wzrost zapotrzebowania na to mięso.

Źródło: Rzeczpospolita