Na rynku mięsnym coraz taniej
Ceny wieprzowiny wciąż spadają. Obniżki te są rezultatem zmniejszonego popytu. Spadek cen rzędu kilku procent tygodniowo dotyczy przede wszystkim półtusz świeżych i tzw. elementów, jak szynka, schab czy łopatka.
Dużym zainteresowaniem cieszą się od kilku tygodni półtusze mrożone przeznaczone na eksport. W tym tygodniu sprzedano prawie całe wystawione mięso (na jednym przetargu - ok. 3 tys. t), uzyskując podczas jednej z sesji średnią cenę około 3,8 zł za kg (przy wywoławczej 2,2 i 8 zł za kg).
W mniejszym stopniu spadają ceny tanich asortymentów. Zwłaszcza że w dalszym ciągu zbyt mała jest podaż tłuszczów drobnych, słoniny i podgardla. Zwiększyła się natomiast oferta głów, skórek i mięsa drobnego.
Zainteresowaniem cieszy się smalec. Ceny mięsa wołowego nie zmieniły się. Umiarkowany jest popyt na ćwierci i mięso drobne, zwiększyło się zapotrzebowanie na flaki. Wzrosła podaż drobiu. Zbyt mało w stosunku do potrzeb zgłaszanych przez zakłady przetwórcze jest jedynie drobnego mięsa indyczego i odkostnionego udźca indyka.
Zdaniem analityków w najbliższych tygodniach ceny wieprzowiny mogą w dalszym ciągu spadać. Nic nie wskazuje bowiem na wzrost zapotrzebowania na to mięso.
Dużym zainteresowaniem cieszą się od kilku tygodni półtusze mrożone przeznaczone na eksport. W tym tygodniu sprzedano prawie całe wystawione mięso (na jednym przetargu - ok. 3 tys. t), uzyskując podczas jednej z sesji średnią cenę około 3,8 zł za kg (przy wywoławczej 2,2 i 8 zł za kg).
W mniejszym stopniu spadają ceny tanich asortymentów. Zwłaszcza że w dalszym ciągu zbyt mała jest podaż tłuszczów drobnych, słoniny i podgardla. Zwiększyła się natomiast oferta głów, skórek i mięsa drobnego.
Zainteresowaniem cieszy się smalec. Ceny mięsa wołowego nie zmieniły się. Umiarkowany jest popyt na ćwierci i mięso drobne, zwiększyło się zapotrzebowanie na flaki. Wzrosła podaż drobiu. Zbyt mało w stosunku do potrzeb zgłaszanych przez zakłady przetwórcze jest jedynie drobnego mięsa indyczego i odkostnionego udźca indyka.
Zdaniem analityków w najbliższych tygodniach ceny wieprzowiny mogą w dalszym ciągu spadać. Nic nie wskazuje bowiem na wzrost zapotrzebowania na to mięso.
Źródło: Rzeczpospolita