Maleje popyt na mięso wieprzowe
W minionym tygodniu drastycznie zmniejszył się popyt na mięso wieprzowe - narzekają maklerzy. Spadkowi sprzedaży towarzyszą obniżki cen. Potaniały tuczniki.
Za świeże półtusze trudno uzyskać cenę wyższą niż 5 zł za kg, podczas gdy w połowie września wystawiano je po 5,5 - 5,6 zł za kg. Lokalnie pojawiają się ceny w granicach 4,7 - 4,8 zł za kg.
- Coraz niżej notowane są szynka, schab i łopatka - podaje Dariusz Stawski z Domu Handlowego Agro w Łodzi.
Wrzesień był zawsze słabym miesiącem w handlu mięsem. W tym roku jednak sprzedaż spadła dopiero w drugiej jego połowie. Po raz pierwszy od kilku miesięcy hodowcy starają się znaleźć chętnych na tuczniki, gdyż obawiają się dalszego spadku cen.
Obniżenie cen żywca spowodowało, że prezes Agencji Rynku Rolnego podjął decyzję o wstrzymaniu sprzedaży półtusz wieprzowych z zapasów agencji. Nadal powodzeniem cieszą się agencyjne półtusze mrożone przeznaczone na eksport.
We wtorek sprzedano na WGT niemal całą ofertę - ponad 3,1 tys. t. Na razie utrzymują się na niezmienionym poziomie ceny mięsa wołowego.
Odnotowano natomiast spadek cen drobiu. Kurczaki świeże dostępne są już po 4 zł za kg, podczas gdy kilka tygodni temu trzeba było za nie płacić ok. 5 zł. Większy jest w dalszym ciągu popyt na mięso drobiowe do przetwórstwa przemysłowego.
Za świeże półtusze trudno uzyskać cenę wyższą niż 5 zł za kg, podczas gdy w połowie września wystawiano je po 5,5 - 5,6 zł za kg. Lokalnie pojawiają się ceny w granicach 4,7 - 4,8 zł za kg.
- Coraz niżej notowane są szynka, schab i łopatka - podaje Dariusz Stawski z Domu Handlowego Agro w Łodzi.
Wrzesień był zawsze słabym miesiącem w handlu mięsem. W tym roku jednak sprzedaż spadła dopiero w drugiej jego połowie. Po raz pierwszy od kilku miesięcy hodowcy starają się znaleźć chętnych na tuczniki, gdyż obawiają się dalszego spadku cen.
Obniżenie cen żywca spowodowało, że prezes Agencji Rynku Rolnego podjął decyzję o wstrzymaniu sprzedaży półtusz wieprzowych z zapasów agencji. Nadal powodzeniem cieszą się agencyjne półtusze mrożone przeznaczone na eksport.
We wtorek sprzedano na WGT niemal całą ofertę - ponad 3,1 tys. t. Na razie utrzymują się na niezmienionym poziomie ceny mięsa wołowego.
Odnotowano natomiast spadek cen drobiu. Kurczaki świeże dostępne są już po 4 zł za kg, podczas gdy kilka tygodni temu trzeba było za nie płacić ok. 5 zł. Większy jest w dalszym ciągu popyt na mięso drobiowe do przetwórstwa przemysłowego.
Źródło: Rzeczpospolita