Ceny zbóż, notowania, aktualności

Stabilizacja na rynku wieprzowiny

Stabilizacja na rynku wieprzowiny
Od ubiegłego tygodnia na rynku mięsnym niewiele się zmieniło. Zatrzymały się rosnące ceny na półtusze wieprzowe, do czego przyczynił się zmniejszony popyt na wyroby. W pierwszej połowie września wydatki rodzin nakierowane są głównie na zakupy szkolne.

Ceny zatrzymały się, ale - jak podkreśla Dariusz Stawski z domu handlowego Agro w Łodzi - braki w zaopatrzeniu w surowiec istnieją. Zapasy zostały wyczerpane, zwłaszcza słoniny i tłuszczów oraz tzw. drobnych mięs wieprzowych niezbędnych w przetwórstwie.

Lepiej sprzedaje się łopatka i karkówka. Dlatego rozbieralnie zamiast półtusz chętniej kupują przodki duńskie - przy wysokich cenach półtusz szynka czy schab stają się zbyt drogie. Ożywił się eksport, ale wysokie ceny krajowe znów hamują tę sprzedaż - bywa, że więcej płacą przetwórcy krajowi.

Brak wieprzowiny ożywił rynek mięsa wołowego. Gdy w maju dwójki wołowej nikt nie chciał po 3,5 zł, dziś po wyczerpaniu zapasów cena skoczyła do 4,3 - 4,5 zł.

Podobnie jest z mięsem drobiowym, jak piersi kurczaków oraz indycze, a także udźce, podudzia i wszystkie elementy dodawane w przetwórstwie do wieprzowiny.

Pół roku temu sprzedawano te mięsa po 6 zł albo po kosztach, byle odzyskać gotówkę, i chętnych nie było. Teraz trudno je kupić po 9 zł.

Źródło: Rzeczpospolita