Niska podaż wieprzowiny
Na rynku mięsnym brakuje wieprzowiny, bo niewielki jest skup żywca. W tej sytuacji wzrosło zainteresowanie półtuszami mrożonymi z rezerw Agencji Rynku Rolnego.
W ubiegłym tygodniu sprzedano większość tj. ponad 2000 ton wystawianego mięsa, przy czym jak zwykle najchętniej kupowane półtusze klas E i U, choć wcale nie rzadkie są zgłaszane reklamacje jakościowe na chłodniach.
Wzrosło także zapotrzebowanie na mrożone półtusze, które przeznaczone są na eksport. Nabywców znalazła prawie połowa wystawionego mięsa w ubiegłym tygodniu, tj. ponad 5 tys. ton Ceny kształtowały się od 2,20 do 2,93zł/kg.
Ceny świeżych półtusz wieprzowych i innych mięs rosną, najszybciej - tanich asortymentów, jak tłuszcze czy podroby. Zapasy tych surowców zostały już wyprzedane. Tymczasem tanim mięsem interesują się obecnie zarówno firmy krajowe, jak i eksporterzy współpracujący z odbiorcami ze wschodu.
Zwiększyło się również zainteresowanie wołowiną, więc ceny tego mięsa rosną. Przed kilkoma tygodniami świeże ćwierci z bydła dorosłego oferowano na giełdach po 3,4 - 3,6 zł za kg, teraz wystawiane są po 4,4 zł kg. Dużo sprzedaje się mięs drobnych.
Nic nie wskazuje w najbliższym czasie na wzrost podaży wieprzowiny. Dlatego jej ceny będą w najbliższych tygodniach prawdopodobnie rosły.
W ubiegłym tygodniu sprzedano większość tj. ponad 2000 ton wystawianego mięsa, przy czym jak zwykle najchętniej kupowane półtusze klas E i U, choć wcale nie rzadkie są zgłaszane reklamacje jakościowe na chłodniach.
Wzrosło także zapotrzebowanie na mrożone półtusze, które przeznaczone są na eksport. Nabywców znalazła prawie połowa wystawionego mięsa w ubiegłym tygodniu, tj. ponad 5 tys. ton Ceny kształtowały się od 2,20 do 2,93zł/kg.
Ceny świeżych półtusz wieprzowych i innych mięs rosną, najszybciej - tanich asortymentów, jak tłuszcze czy podroby. Zapasy tych surowców zostały już wyprzedane. Tymczasem tanim mięsem interesują się obecnie zarówno firmy krajowe, jak i eksporterzy współpracujący z odbiorcami ze wschodu.
Zwiększyło się również zainteresowanie wołowiną, więc ceny tego mięsa rosną. Przed kilkoma tygodniami świeże ćwierci z bydła dorosłego oferowano na giełdach po 3,4 - 3,6 zł za kg, teraz wystawiane są po 4,4 zł kg. Dużo sprzedaje się mięs drobnych.
Nic nie wskazuje w najbliższym czasie na wzrost podaży wieprzowiny. Dlatego jej ceny będą w najbliższych tygodniach prawdopodobnie rosły.
Źródło: Rzeczpospolita