Wzrost cen wieprzowiny
Końcówka wakacji jest na rynku mięsnym nietypowa. Zwykle o tej porze roku spadała sprzedaż i ceny. Rodziny szykowały dzieci do nowego roku szkolnego, pieniądze przeznaczano przede wszystkim na zakup zeszytów i książek, oszczędzano zaś na żywności, a więc i na mięsie. W tym roku w ostatniej dekadzie sierpnia ceny wieprzowiny wzrosły o 3 - 5 proc.
Przy czym nie obserwuje się ani wyraźnego spadku podaży, ani wzrostu popytu. Zdaniem łódzkiego maklera Ireneusza Grzeszczyka wzrost cen wieprzowiny to rezultat tego, co dzieje się obecnie na rynku zbóż.
Zbiory były mniejsze, podaż, zwłaszcza ziarna paszowego, jest niewystarczająca, a notowania zbóż stosunkowo wysokie. Ci, którzy sprzedają żywiec, podnoszą ceny, bo wiedzą, że wzrosną koszty hodowli.
Cena półtusz kl. R ukształtowała się w tym tygodniu na poziomie 5,1- 5,3 zł za kg. Szynka dostępna jest po 6,4-6,8 zł za kg, schab-po 10,3 -10,5 zł za kg.
Wzrosły też ceny tanich surowców, które - jak zwykle w końcu lata i jesienią - zaczynają być poszukiwane, a więc tłuszczów drobnych, smalcu, podgardla. W najbliższych tygodniach trzeba się liczyć z dalszym wzrostem cen wieprzowiny.
M.in. dlatego, że po okresie wakacyjnym mniejszy będzie import mięsa z UE. Tym samym zwiększy się zapotrzebowanie na surowiec krajowy W handlu wołowiną miniony tydzień nie przyniósł istotnych zmian. Ustabilizowany jest też obrót drobiem. Handel świeżymi surowcami odbywa się głównie na rynkach lokalnych.
Przy czym nie obserwuje się ani wyraźnego spadku podaży, ani wzrostu popytu. Zdaniem łódzkiego maklera Ireneusza Grzeszczyka wzrost cen wieprzowiny to rezultat tego, co dzieje się obecnie na rynku zbóż.
Zbiory były mniejsze, podaż, zwłaszcza ziarna paszowego, jest niewystarczająca, a notowania zbóż stosunkowo wysokie. Ci, którzy sprzedają żywiec, podnoszą ceny, bo wiedzą, że wzrosną koszty hodowli.
Cena półtusz kl. R ukształtowała się w tym tygodniu na poziomie 5,1- 5,3 zł za kg. Szynka dostępna jest po 6,4-6,8 zł za kg, schab-po 10,3 -10,5 zł za kg.
Wzrosły też ceny tanich surowców, które - jak zwykle w końcu lata i jesienią - zaczynają być poszukiwane, a więc tłuszczów drobnych, smalcu, podgardla. W najbliższych tygodniach trzeba się liczyć z dalszym wzrostem cen wieprzowiny.
M.in. dlatego, że po okresie wakacyjnym mniejszy będzie import mięsa z UE. Tym samym zwiększy się zapotrzebowanie na surowiec krajowy W handlu wołowiną miniony tydzień nie przyniósł istotnych zmian. Ustabilizowany jest też obrót drobiem. Handel świeżymi surowcami odbywa się głównie na rynkach lokalnych.
Źródło: Rzeczpospolita