Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wieprzowina przestała drożeć

Wieprzowina przestała drożeć
Po kilku tygodniach stopniowego wzrostu, ostatnio ceny wieprzowiny zaczęły się stabilizować. Wynika to z niewielkiego zwiększenia podaży tuczników oraz wzmożonych dostaw mięsa z importu, w związku z uruchomieniem kontyngentu na trzeci kwartał.

Świeże półtusze wieprzowe kl. R można obecnie kupić na giełdach po 5,2-5,5 zł za kg. Zwiększyła się podaż szynki i schabu. Nadal duże jest zapotrzebowanie na skórki, tłuszcze drobne, słoninę.

 - Mniejsza podaż świeżej wieprzowiny spowodowała, że nabywców znalazły ostatnio mięsa, które od miesięcy zalegały chłodnie mówi Dariusz Stawski z Domu Handlowego Agro w Łodzi.

Jednocześnie ceny tych surowców znacząco wzrosły W maju skórki można było kupić po 20 gr za kg, obecnie kosztują 1,1-1,2 zł kg. Tłuszcze drobne podrożały z 60-70 gr do 1,61,7 zł za kg.

Natomiast sytuacja na rynku mięsa wołowego nie zmienia się, podaż znacznie przewyższa popyt. Do transakcji dochodzi głównie wtedy, gdy dostawca godzi się na niską cenę. Eksport tego mięsa jest niewielki. W handlu drobiem największym zainteresowaniem cieszą się piersi kurczaka i indyka.

Za kurczaki świeże płaci się na giełdach ok. 5,2 zł za kg. Zdaniem analityków w najbliższych tygodniach sytuacja na rynku mięsnym powinna się stabilizować. Analitycy nie przewidują dalszego istotnego wzrostu cen, ale taniej też raczej nie będzie.

Źródło: Rzeczpospolita