Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny wieprzowiny nadal rosną

Ceny wieprzowiny nadal rosną
Przy małej podaży świeżej wieprzowiny jej ceny rosną. Za półtusze wieprzowe kl. R żądano na giełdach w końcu tygodnia do 5,2 zł za kg.

Zakłady zmuszone są kupować surowiec mrożony, ale robią to - z uwagi na wysokie wymagania klientów kupujących wyroby gotowe - niechętnie.

Świadczą o tym m.in. wyniki przetargu półtusz z rezerw ARR na WGT. Wystawiono tam prawie 2,8 tys. t, a sprzedano jedynie ok. 180 t. Większy jest popyt na tanie mięso mrożone, jak głowy, skórki czy tłuszcze drobne. Do niedawna surowce te zalegały magazyny i nikt ich nie chciał kupić nawet za bardzo małe pieniądze.

Teraz sytuacja się zmieniła. Skórki są już po 75 - 85 gr kg, a głowy po 60 - 70 gr kg. Nie ma natomiast chętnych na konserwy, choć zwykle o tej porze roku, w okresie wakacji i żniw, zapotrzebowanie na te wyroby wzrastało.

Podczas gdy popyt na wieprzowinę rośnie, sprzedaż wołowiny maleje. Natomiast zaopatrzenie w to mięso jest bardzo dobre.

Wzrosła sprzedaż drobiu i jego ceny. Wynika to w dużym stopniu z ograniczenia produkcji żywca drobiowego. Sporo drobiu sprzedaje się też ostatnio na eksport. Najbardziej poszukiwane są filety i tuszki z kurczaków i indyków.

Źródło: Rzeczpospolita