Ceny zbóż, notowania, aktualności

Droższe wieprzowina i drób

Droższe wieprzowina i drób
Maleje podaż świeżej wieprzowiny. Skup żywca jest stosunkowo niewielki, zakłady uzupełniają zaopatrzenie, nabywając surowiec mrożony oraz mięso z importu, przede wszystkim przodki wieprzowe bez kości. Do towarów szczególnie poszukiwanych należą szynka, karkówka i mięso drobne kl. II do produkcji kiełbas.

W tej sytuacji ceny rosną. Szynka i karkówka podrożały w tym tygodniu o 10 - 20 gr na kilogramie. Zwyżki cen dotyczą także mięsa do niedawna niechcianego, zalegającego chłodnie, jak podgardle, tłuszcze, skórki czy podroby Sytuacja na rynku wołowiny zasadniczo się nie zmienia. Pod dostatkiem jest ćwierci i mięsa drobnego.

Tymczasem popyt od dłuższego czasu systematycznie słabnie. Natomiast wyraźnie następują zmiany na rynku drobiu. Zainteresowanie kurczakami i indykami rośnie, a podaż maleje.

W rezultacie podnoszone są ceny. Zmiana na rynku drobiowym to nie tylko rezultat większego zapotrzebowania ze strony odbiorców To także skutek ograniczenia produkcji żywca drobiowego latem oraz realizacji kontraktów eksportowych na zachód. Zwłaszcza że nie ma większych zapasów w magazynach i prawie wszystko, co trafia do produkcji, pochodzi z bieżącego skupu.

Najbardziej poszukiwane są filety i tuszki z kurczaków oraz indyków. Zdaniem Ireneusza Grzeszczyka z łódzkiego biura maklerskiego w najbliższym czasie nadal będą rosły ceny najbardziej poszukiwanych surowców Być może w rezultacie zwiększy się import uzupełniający.

Źródło: Rzeczpospolita