Duża nerwowość na rynku mięsa
Do niedawna mówiono o nadmiarze wieprzowiny, a ceny przez wiele minionych miesięcy były znacznie niższe niż przed rokiem. Teraz tuczników do skupu rolnicy dostarczają coraz mniej i podaż mięsa wieprzowego jest niewystarczająca.
Do połowy czerwca podaż żywca wieprzowego znacznie przewyższała zapotrzebowanie, teraz zakłady mają problemy z zaopatrzeniem w świeży surowiec. Ceny tuczników w skupie wzrosły.
W pierwszej dekadzie lipca zakłady płaciły za tuczniki o ponad 2 proc. więcej niż w końcu czerwca. Szczególnie poszukiwany jest ostatnio na rynku schab, karkówka i szynka.
W ubiegłym tygodniu Agencja Rynku Rolnego uruchomiła sprzedaż półtusz mrożonych ze zgromadzonych rezerw. Wystawiono tysiąc ton. Mimo że potencjalni nabywcy krytykowali zbyt wysokie ceny, większość oferty znalazła nabywców.
W tym tygodniu Agencja Rynku Rolnego obniżyła o 10 -15 gr na kg ceny wywoławcze półtusz mrożonych w niższych klasach R i U.
Jednak analitycy raczej wątpią, czy dostawy na rynek wieprzowego mięsa mrożonego rozwiążą problem niedoborów surowcowych. Takie mięso nadaje się tylko do przetworzenia na wędliny Tymczasem poszukiwana jest wieprzowina świeża, do sprzedaży w postaci mięsa kulinarnego (schab, karkówka, od szynki).
Do połowy czerwca podaż żywca wieprzowego znacznie przewyższała zapotrzebowanie, teraz zakłady mają problemy z zaopatrzeniem w świeży surowiec. Ceny tuczników w skupie wzrosły.
W pierwszej dekadzie lipca zakłady płaciły za tuczniki o ponad 2 proc. więcej niż w końcu czerwca. Szczególnie poszukiwany jest ostatnio na rynku schab, karkówka i szynka.
W ubiegłym tygodniu Agencja Rynku Rolnego uruchomiła sprzedaż półtusz mrożonych ze zgromadzonych rezerw. Wystawiono tysiąc ton. Mimo że potencjalni nabywcy krytykowali zbyt wysokie ceny, większość oferty znalazła nabywców.
W tym tygodniu Agencja Rynku Rolnego obniżyła o 10 -15 gr na kg ceny wywoławcze półtusz mrożonych w niższych klasach R i U.
Jednak analitycy raczej wątpią, czy dostawy na rynek wieprzowego mięsa mrożonego rozwiążą problem niedoborów surowcowych. Takie mięso nadaje się tylko do przetworzenia na wędliny Tymczasem poszukiwana jest wieprzowina świeża, do sprzedaży w postaci mięsa kulinarnego (schab, karkówka, od szynki).
Źródło: Rzeczpospolita