Na rynku mięsa nadal bez zmian
Ceny półtusz wieprzowych od ubiegłego tygodnia nie zmieniły się. Na giełdach towarowych są najczęściej wystawiane po 4,3 - 4,4 zł za kg.
Zainteresowanie jest umiarkowane. Jeszcze mniejszym popytem cieszyły się dotychczas półtusze wystawiane na eksport przez ARR.
Zdaniem maklerów z Giełdy Poznańskiej sytuacja powinna się poprawić w tym tygodniu, gdyż obniżono cenę z 3,2 zł za kg do 2,8 zł za kg dla półtusz z przeznaczeniem na eksport, w formie przetworzonej, oraz obniżono kaucję do 2 zł od kilograma.
Eksporterzy mięsa z zadowoleniem przyjęli polski sprzeciw w Brukseli wobec francuskiego wniosku o pilne zwiększenie subwencji do eksportu unijnej wieprzowiny.
Byłoby to zagrożenie dla sprzedaży krajowej wieprzowiny na wschód ze względu na konkurencyjne ceny zachodnich eksporterów.
I tak eksport jest niewielki, a w magazynach zakładów mięsnych są znaczne ilości tanich surowców, jak głowy, skórki, podgardle itp.
Zwiększyła się podaż tłuszczu drobnego (w cenie poniżej 1 zł za kilogram, odbiór z magazynu). Dotychczas towaru tego w w obrocie hurtowym brakowało.
Ćwierci wołowe oferowano na giełdach w cenach od 3,25 zł do 3,65 zł za kg. Zainteresowanie tym mięsem jest od dłuższego czasu niewielkie.
Wzrosły w maju ceny kurczaków. Na giełdach można je było kupić za ok. 4 - 4,5 zł za kg, obecnie kosztują w hurcie ponad 5 zł za kg.
Zainteresowanie jest umiarkowane. Jeszcze mniejszym popytem cieszyły się dotychczas półtusze wystawiane na eksport przez ARR.
Zdaniem maklerów z Giełdy Poznańskiej sytuacja powinna się poprawić w tym tygodniu, gdyż obniżono cenę z 3,2 zł za kg do 2,8 zł za kg dla półtusz z przeznaczeniem na eksport, w formie przetworzonej, oraz obniżono kaucję do 2 zł od kilograma.
Eksporterzy mięsa z zadowoleniem przyjęli polski sprzeciw w Brukseli wobec francuskiego wniosku o pilne zwiększenie subwencji do eksportu unijnej wieprzowiny.
Byłoby to zagrożenie dla sprzedaży krajowej wieprzowiny na wschód ze względu na konkurencyjne ceny zachodnich eksporterów.
I tak eksport jest niewielki, a w magazynach zakładów mięsnych są znaczne ilości tanich surowców, jak głowy, skórki, podgardle itp.
Zwiększyła się podaż tłuszczu drobnego (w cenie poniżej 1 zł za kilogram, odbiór z magazynu). Dotychczas towaru tego w w obrocie hurtowym brakowało.
Ćwierci wołowe oferowano na giełdach w cenach od 3,25 zł do 3,65 zł za kg. Zainteresowanie tym mięsem jest od dłuższego czasu niewielkie.
Wzrosły w maju ceny kurczaków. Na giełdach można je było kupić za ok. 4 - 4,5 zł za kg, obecnie kosztują w hurcie ponad 5 zł za kg.
Źródło: Rzeczpospolita