Na rynku mięsa bez zmian
W minionym tygodniu na rynku mięsa nie nastąpiły istotne zmiany. Ceny są ustabilizowane, podatne na negocjacje, podaż przewyższa popyt.
Od kiedy zrobiło się ciepło największym powodzeniem cieszy się w obrocie hurtowym karkówka. Trudno sprzedać natomiast schab, szynkę czy łopatkę.
Ceny są ustabilizowane, ale dostawcy gotowi są do upustów w trakcie negocjacji, jeśli klient zainteresowany jest większą ilością towaru i w miarę szybko reguluje należność.
Podaż wieprzowiny jest bardzo duża, oprócz dostaw krajowych jest mięso z importu, m.in. duńskie przodki, schab bez kości podroby.
- Wzrosło nieco zapotrzebowanie na mięsa drobne wieprzowe kl. II, ale wciąż nie w takim stopniu, jak oczekują tego dostawcy - twierdzi łódzki makler, Ireneusz Grzeszczyk.
Mięso drobne kupują masarnie produkujące wędliny na grilla i konserwy. Najłatwiej sprzedać mięso drobne kl. II w cenie 2,2 - 2,5 zł za kg.
Znacznie tańsze niż w poprzednich latach są tłuszcze drobne, gdyż mały jest eksport tych produktów na wschód.
Nie ma ożywienia w handlu wołowiną. Nadwyżka podaży nad popytem dotyczy wszystkich asortymentów: ćwierci, podrobów, mięs drobnych.
Mało jest na giełdach transakcji drobiem. W sytuacji, gdy podaż jest bardzo duża, zaopatrzenie odbywa się na rynkach lokalnych. Cena kurczaków świeżych wynosi ok. 4 zł za kg. Zainteresowanie mrożonym towarem, którym głównie handlują giełdy, jest znikome.
Od kiedy zrobiło się ciepło największym powodzeniem cieszy się w obrocie hurtowym karkówka. Trudno sprzedać natomiast schab, szynkę czy łopatkę.
Ceny są ustabilizowane, ale dostawcy gotowi są do upustów w trakcie negocjacji, jeśli klient zainteresowany jest większą ilością towaru i w miarę szybko reguluje należność.
Podaż wieprzowiny jest bardzo duża, oprócz dostaw krajowych jest mięso z importu, m.in. duńskie przodki, schab bez kości podroby.
- Wzrosło nieco zapotrzebowanie na mięsa drobne wieprzowe kl. II, ale wciąż nie w takim stopniu, jak oczekują tego dostawcy - twierdzi łódzki makler, Ireneusz Grzeszczyk.
Mięso drobne kupują masarnie produkujące wędliny na grilla i konserwy. Najłatwiej sprzedać mięso drobne kl. II w cenie 2,2 - 2,5 zł za kg.
Znacznie tańsze niż w poprzednich latach są tłuszcze drobne, gdyż mały jest eksport tych produktów na wschód.
Nie ma ożywienia w handlu wołowiną. Nadwyżka podaży nad popytem dotyczy wszystkich asortymentów: ćwierci, podrobów, mięs drobnych.
Mało jest na giełdach transakcji drobiem. W sytuacji, gdy podaż jest bardzo duża, zaopatrzenie odbywa się na rynkach lokalnych. Cena kurczaków świeżych wynosi ok. 4 zł za kg. Zainteresowanie mrożonym towarem, którym głównie handlują giełdy, jest znikome.
Źródło: Rzeczpospolita