Mięso będzie jeszcze tanieć
Na rynku mięsa nastąpił w minionym tygodniu niewielki spadek cen. Półtusze wieprzowe schłodzone klasy R oferowano średnio po 4,2 - 4,3 zł za kg.
Znaczeni zmniejszyły się ostatnio ceny głów wieprzowych i podrobów. Stosunkowo łatwo sprzedać jedynie mięso wykorzystywane do grillowania. Na przykład cena karkówki wzrosła do 7 zł za kg, podczas gdy za szynkę z kością płacono w ubiegłym tygodniu poniżej 6 zł.
Wysokie i wciąż rosnące notowania cen zbóż i innych składników pasz na razie - zdaniem ekspertów - nie wpłyną na zwyżkę cen tuczników. Uniemożliwia to duża podaż. Na najbliższe miesiące przewidywany jest jeszcze dalszy, kilkuprocentowy spadek cen wieprzowiny.
Nisko notowana jest wołowina, m. in. dlatego, że sporo krów mimo okresu wiosennego trafia - zamiast na pastwiska - do rzeźni. Rolnicy ograniczają stada z uwagi na nieopłacalność hodowli.
Nie najlepsza jest sytuacja hodowców drobiu. Podaż w dalszym ciągu znacznie przewyższa popyt. Hodowcy liczą na sezon grillowania. Wtedy zwiększa się zapotrzebowanie na skrzydełka i udka.
Znaczeni zmniejszyły się ostatnio ceny głów wieprzowych i podrobów. Stosunkowo łatwo sprzedać jedynie mięso wykorzystywane do grillowania. Na przykład cena karkówki wzrosła do 7 zł za kg, podczas gdy za szynkę z kością płacono w ubiegłym tygodniu poniżej 6 zł.
Wysokie i wciąż rosnące notowania cen zbóż i innych składników pasz na razie - zdaniem ekspertów - nie wpłyną na zwyżkę cen tuczników. Uniemożliwia to duża podaż. Na najbliższe miesiące przewidywany jest jeszcze dalszy, kilkuprocentowy spadek cen wieprzowiny.
Nisko notowana jest wołowina, m. in. dlatego, że sporo krów mimo okresu wiosennego trafia - zamiast na pastwiska - do rzeźni. Rolnicy ograniczają stada z uwagi na nieopłacalność hodowli.
Nie najlepsza jest sytuacja hodowców drobiu. Podaż w dalszym ciągu znacznie przewyższa popyt. Hodowcy liczą na sezon grillowania. Wtedy zwiększa się zapotrzebowanie na skrzydełka i udka.
Źródło: Rzeczpospolita