Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso znowu tanieje

Mięso znowu tanieje
W handlu mięsem nastąpił spadek popytu i cen. Nic nie zapowiada zmian tych tendencji. Ceny po świętach spadły i na razie nic nie zapowiada ich wzrostu. Niewielkie podwyżki są możliwe tylko w odniesieniu do mięsa, na które wzrośnie sezonowo zapotrzebowanie (np. karkówka).

Średnie ceny półtusz wieprzowych spadły z 4,6 do 4,3 zł za kg. Zainteresowanie wieprzowiną przed długim weekendem było niewielkie. Zmniejszyło się przede wszystkim zapotrzebowanie na szynkę, która potaniała o 6 - 7 proc.

Magazyny wypełnione są tanimi surowcami, w tym głowami, skórkami, podgardlem. Poszukiwane były ostatnio jedynie tłuszcze potrzebne do produkcji smalcu.

Prawie nie ma eksportu na wschód, ale zmniejsza się też import wieprzowiny (szynki) z Danii, gdyż to mięso drożeje. W Europie Zachodniej (głównie w Holandii) rozprzestrzenia się tzw. ptasia grypa, która dziesiątkuje stada drobiu. W tej sytuacji kraje te zaczynają być bardziej zainteresowane importem mięsa, także wieprzowego, m.in. właśnie z Danii, która wykorzystuje sytuację i podnosi ceny.

Przewaga podaży nad popytem utrzymuje się od dłuższego czasu w handlu wołowiną. Ceny ustabilizowały się na niskim poziomie. Sytuacja ta w najbliższym czasie nie zmieni się.

Źródło: Rzeczpospolita