Ceny zbóż, notowania, aktualności

Stabilizacja na rynku wieprzowiny

Stabilizacja na rynku wieprzowiny
Na rynku wieprzowiny ceny są stabilne i w zasadzie zrównały się z cenami interwencyjnymi Agencji Rynku Rolnego. Najwięcej za klasę "E" zakłady płacą 3,15 zł/kg. Ale w Polsce północno-wschodniej i południowej można uzyskać cenę o 5 gr wyższą. Natomiast trudna sytuacja nadal jest w Wielkopolsce i na Kujawach. Tam żywiec jest najtańszy. Nadwyżkę wieprzowiny, która jeszcze znajduje się w chłodniach ARR szacuje się na ponad 100 tys. ton. Tu sytuacja się nie zmienia. Najdłużej przechowywana wieprzowina ma kilkanaście miesięcy. Prezes Agencji Rynku Rolnego, Ryszard Pazura oświaczył, że zrobi wszystko żeby nadwyżka wieprzowiny została jednak wyeksportowana. Najświeższy opmysł to włączenie jej do offsetu na zakup floty samolotowej dla rządu.

Rynek się ustabilizował, ale tylko dzięki temu, że ci którzy produkowali trzodę sezonowo, tylko ze względu na tanie zboża, już tego nie robią. Ceny prosiąt nie reagują na podaż wieprzowiny na rynku. Gdy była nadwyżka żywca - nie taniały. Gdy sytuacja nieco się uspokoiła - nie drożeją.

Źródło: Agrobiznes, TVP1