Brakuje chętnych na surowiec do wyrobów mięsnych
Jak na czas poprzedzający Święta Wielkanocne zainteresowanie surowcem do wyrobów mięsnych jest bardzo małe. Wynika to z utrzymującej się od stycznia nadwyżki żywca wieprzowego. Mimo znacznej przewagi podaży nad popytem ceny niektórych towarów nieznacznie wzrosły. Na giełdzie towarowej w Łodzi świeża szynka zdrożała o 5 proc. w porównaniu z ubiegłym tygodniem, a schab o 3 proc. Za kilogram krajowej szynki z kością trzeba zapłacić teraz około 6,5 zł.
Nadwyżka dotyczy także mięs drobnych wszystkich klas, wyrobów wieprzowych i tłuszczów. Wpływ na to miał wyjątkowo słaby eksport. Sytuację - zdaniem maklerów - może zmienić coroczny wzrost produkcji kiełbas, konserw i asortymentu grillowego w maju.
Nadwyżka dotyczy także mięs drobnych wszystkich klas, wyrobów wieprzowych i tłuszczów. Wpływ na to miał wyjątkowo słaby eksport. Sytuację - zdaniem maklerów - może zmienić coroczny wzrost produkcji kiełbas, konserw i asortymentu grillowego w maju.
Źródło: Agrobiznes, TVP1