Spadnie eksport polskiego mięsa do Rosji
Witold Choiński, dyrektor biura Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa uważa, że wprowadzenie przez Rosję limitów na import mięsa znacząco ograniczy eksport polskiego mięsa na ten rynek.
Od wczoraj obowiązują w Rosji limity importu wołowiny i wieprzowiny. Pod koniec kwietnia zaczną też obowiązywać limity na import drobiu.
Dyrektor Choiński wyjaśnił, że Rosja określiła maksymalne wielkości kontyngentów dla poszczególnych importerów, proporcjonalnie do ich udziału w imporcie mięsa na rosyjski rynek w ostatnich latach. To dla nas niedobra wiadomość, bo w tych właśnie latach nasz eksport mięsa na rosyjski rynek był niewielki.
Dyrektor Choiński wyjaśnił, że po kryzysie finansowym w Rosji Polska wypadła z tamtego rynku, ponieważ nie była w stanie konkurować na przykład z krajami unijnymi, które stosowały dopłaty do eksportu oraz gwarancje rządowe. Polska te mechanizmy zaczęła stosować dopiero pod koniec ubiegłego roku.
Niestety, wprowadzone obecnie przez stronę rosyjską ograniczenia, mające na celu ochronę własnego rynku, uniemożliwiają nam - zdaniem dyrektora Choińskiego - zwiększenie eksportu.
Na rosyjski rynek Polska eksportuje przede wszystkim wieprzowinę. W pierwszej połowie ubiegłego roku wartość wyeksportowanego do Rosji polskiego mięsa wyniosła niecałe 10 milionów dolarów. W porównaniu z pierwszą połową 2001 roku był to spadek prawie połowę.
Dyrektor Choiński wyjaśnił, że po uruchomieniu przetwórni mięsa u siebie Rosja ograniczyła import gotowych produktów mięsnych, co przyczyniło się do spadku naszego eksportu na rosyjski rynek.
Zdaniem dyrektora Choińskiego za kilka lat Rosja zwiększy także hodowlę zwierząt, co będzie oznaczało dalsze ograniczenie importu mięsa.
Największymi eksporterami mięsa do Rosji są kraje Unii Europejskiej, Stany Zjednoczone i Brazylia. Tych państw nie dotkną rosyjskie ograniczenia, ponieważ otrzymały wysokie limity na import mięsa na rosyjski rynek.
Od wczoraj obowiązują w Rosji limity importu wołowiny i wieprzowiny. Pod koniec kwietnia zaczną też obowiązywać limity na import drobiu.
Dyrektor Choiński wyjaśnił, że Rosja określiła maksymalne wielkości kontyngentów dla poszczególnych importerów, proporcjonalnie do ich udziału w imporcie mięsa na rosyjski rynek w ostatnich latach. To dla nas niedobra wiadomość, bo w tych właśnie latach nasz eksport mięsa na rosyjski rynek był niewielki.
Dyrektor Choiński wyjaśnił, że po kryzysie finansowym w Rosji Polska wypadła z tamtego rynku, ponieważ nie była w stanie konkurować na przykład z krajami unijnymi, które stosowały dopłaty do eksportu oraz gwarancje rządowe. Polska te mechanizmy zaczęła stosować dopiero pod koniec ubiegłego roku.
Niestety, wprowadzone obecnie przez stronę rosyjską ograniczenia, mające na celu ochronę własnego rynku, uniemożliwiają nam - zdaniem dyrektora Choińskiego - zwiększenie eksportu.
Na rosyjski rynek Polska eksportuje przede wszystkim wieprzowinę. W pierwszej połowie ubiegłego roku wartość wyeksportowanego do Rosji polskiego mięsa wyniosła niecałe 10 milionów dolarów. W porównaniu z pierwszą połową 2001 roku był to spadek prawie połowę.
Dyrektor Choiński wyjaśnił, że po uruchomieniu przetwórni mięsa u siebie Rosja ograniczyła import gotowych produktów mięsnych, co przyczyniło się do spadku naszego eksportu na rosyjski rynek.
Zdaniem dyrektora Choińskiego za kilka lat Rosja zwiększy także hodowlę zwierząt, co będzie oznaczało dalsze ograniczenie importu mięsa.
Największymi eksporterami mięsa do Rosji są kraje Unii Europejskiej, Stany Zjednoczone i Brazylia. Tych państw nie dotkną rosyjskie ograniczenia, ponieważ otrzymały wysokie limity na import mięsa na rosyjski rynek.
Źródło: Tygodnik Finansowy