Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku mięsnym bez większych zmian

Na rynku mięsnym bez większych zmian
Miniony tydzień nie przyniósł istotnych zmian na rynku mięsnym. Nadal największym powodzeniem cieszą się najlepsze gatunki mięsa: szynka, schab, łopatka, karkówka. Chociaż jednak do świąt coraz bliżej, na giełdach nie zauważono wzrostu popytu. Sprzedaż i ceny utrzymują się na poziomie z ubiegłego tygodnia.

Podaż żywca wieprzowego jest w dalszym ciągu bardzo duża. Ponieważ jednak popyt koncentruje się na wybranych asortymentach, na mięsie najlepszym, rosną zapasy innego, tańszego surowca.

Aby zwolnić powierzchnie magazynowe i zmniejszyć rezerwy, zakłady drastycznie obniżają ceny, kierując swoją ofertę do eksporterów. Na przykład głowy wieprzowe wystawiane są po 20 gr za kg. Tanie są skórki, podgardle, tłuszcze.

 - W okresie przedświątecznym zwiększył się import mięsa wieprzowego - mówi makler Ireneusz Grzeszczyk. Ceny tego surowca są przeważnie nieco wyższe niż produktów krajowych, ale jego jakość także często jest lepsza. Dlatego mięso to jest dość chętnie kupowane przez zakłady masarskie.

Niewiele zmienia się ostatnio w handlu wołowiną i drobiem. Podaż znacznie przewyższa popyt. Ceny są ustabilizowane.

Zdaniem ekspertów w najbliższych tygodniach notowania na rynku mięsnym raczej nie wzrosną. Nawet jeśli popyt przed świętami ożywi się, to - przy dużej podaży - ceny pozostaną na niezmienionym poziomie.

Źródło: Rzeczpospolita