Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ciężki okres na rynku mięsa

Ciężki okres na rynku mięsa
Ten rok jest najgorszy od 12 lat - mówią zgodnie producenci, przetwórcy i maklerzy handlujący mięsem. Aby cokolwiek sprzedać trzeba licytować w dół - kto da mniej. A ponadto dochodzi do różnych absurdów. Teraz przed świętami poszukiwana jest szynka, ale o dziwo, mimo świńskiej górki, trudno ją kupić. Przyczyna - firmom nie opłaca się rozbierać półtusz tylko po to aby sprzedać szynkę, bo zamiast zyskać można stracić, a magazynowanie niechcianych elementów, szczególnie takich jak skórki, głowy, tłuszcze czy podgardla. Eksport na wschód jest coraz mniejszy i jeśli taka sytuacja potrwa jeszcze dwa lub trzy miesiące, wiele firm tego nie wytrzyma - komentują maklerzy giełd towarowych.

Tak więc w magazynach odkładają się ogromne ilości tego czego sprzedanie graniczy z cudem, czyli wołowych i wieprzowych mięs drobnych.

Źródło: Agrobiznes, TVP1