Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek mięsa – popyt na szynkę i schab

Rynek mięsa – popyt na szynkę i schab
Od kilku dni na giełdach obserwuje się wzrost popytu na surowce, z których wytwarza się podstawowe wyroby na stół wielkanocny, czyli na szynkę i schab - informuje Dariusz Stawski z Domu Handlowego Agro w Łodzi.

Podaż tego mięsa nie jest jednak tak duża jak obecne zapotrzebowanie, dlatego ceny, zwłaszcza szynki, rosną. Obecnie jest ona dostępna po 5,9 - 6,1 zł za kg, podczas gdy na początku marca to mięso można było kupić po 5,6 - 5,7 zł kg.

Żywca wieprzowego jest w dalszym ciągu bardzo dużo i - teoretycznie - szynek mogłoby być znacznie więcej, niż oferują zakłady. Przedsiębiorstwa ograniczają jednak tzw. rozbiory tuczników, gdyż małe jest zapotrzebowania na inne rodzaje mięsa: łopatkę, karkówkę, mięso drobne, głowy, skórki itp.

W minionym tygodniu stosunkowo dużym popytem cieszyły się natomiast półtusze wieprzowe mrożone z zapasów ARR, na eksport. Mięso sprzedawane jest wprawdzie po cenie wywoławczej (znacznie niższej od obowiązującej na rynku krajowym), ale prawie całość wystawionego na przetarg towaru znajduje nabywców.

 - Zainteresowaniem cieszą się również tłuszcze, które można przetopić na smalec - informuje Piotr Żołędziewski z Giełdy Poznańskiej. Jednak ich podaż jest stosunkowo mała, gdyż handel tymi surowcami nie jest opłacalny ze względu na wysokie koszty przechowywania.

Źródło: Rzeczpospolita