Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ciężki rok producentów wieprzowiny

Ciężki rok producentów wieprzowiny
160 tys. ton wynosi teraz nadwyżka żywca wieprzowego. Tak szacuje Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa. Stanowi ona prawie dwumiesięczną wielkość skupowanego mięsa wieprzowego przez zakłady i ubojnie. Nadwyżka może jeszcze wzrosnąć, gdyż rolnicy wstrzymują dostawy do zakładów mięsnych licząc, że po protestach Agencja Rynku Rolnego podniesie cenę interwencyjną.

Prawda jest taka, że opłacalnej ceny rynkowej wieprzowiny nie uda się utrzymać. Rynku nie da się oszukać dlatego ten rok dla producentów trzody będzie bardzo ciężki. Część z nich będzie zmuszona zaniechać produkcji. Zdaniem Polskiego Związku Producentów Eksporterów i Importerów Mięsa wzrost cen może nastąpić dopiero w przyszłym roku.

Ceny żywca są nadal niskie. Bardzo tanie są maciory. Ubojnie płaca za nie średnio 1,5 zł/kg. W woj. świętokrzyskim i na Podlasiu można kupić parę prosiąt już za 100 zł. Ale w Bielsku Podlaskim para kosztuje już 220 zł. Podobne ceny są w województwie małopolskim.

Źródło: Agrobiznes, TVP1