Wzrosły ceny lepszych gatunków wieprzowiny
Prawdopodobnie zapowiedź interwencyjnego skupu półtusz spowodowała w ostatnich dniach wzrost cen lepszych gatunków wieprzowiny.
Ceny półtusz świeżych ukształtowały się w tym tygodniu na poziomie 4,2 - 4,5 zł kg (kl. R). Podrożał też nieco schab do 10 zł za kg - oraz szynka (do 5,8 zł za kg).
Nic nie zapowiada ożywienia w eksporcie mięsa na wschód, dlatego nadal nisko notowane są tanie mięsa, które zalegają magazyny Tak tanich skórek, głów, podgardla czy tłuszczów drobnych nie notowano już dawno.
Zmniejszyły się agencyjne zapasy mrożonych ćwierci wołowych. Hodowcy bydła liczą w tej sytuacji na wzrost zapotrzebowania na mięso świeże.
Ceny drobiu w ostatnich dniach nie zmieniły się. Filety z piersi indyka i kurczaka oferowano w cenie od 8,0 zł za kg. Popyt na mięso drobiowe jest umiarkowany.
Ceny mięsa powinny utrzymać się na dotychczasowym poziomie.
Ceny półtusz świeżych ukształtowały się w tym tygodniu na poziomie 4,2 - 4,5 zł kg (kl. R). Podrożał też nieco schab do 10 zł za kg - oraz szynka (do 5,8 zł za kg).
Nic nie zapowiada ożywienia w eksporcie mięsa na wschód, dlatego nadal nisko notowane są tanie mięsa, które zalegają magazyny Tak tanich skórek, głów, podgardla czy tłuszczów drobnych nie notowano już dawno.
Zmniejszyły się agencyjne zapasy mrożonych ćwierci wołowych. Hodowcy bydła liczą w tej sytuacji na wzrost zapotrzebowania na mięso świeże.
Ceny drobiu w ostatnich dniach nie zmieniły się. Filety z piersi indyka i kurczaka oferowano w cenie od 8,0 zł za kg. Popyt na mięso drobiowe jest umiarkowany.
Ceny mięsa powinny utrzymać się na dotychczasowym poziomie.
Źródło: Rzeczpospolita