Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kłopoty ze sprzedażą krajowego proszku jajecznego

Kłopoty ze sprzedażą krajowego proszku jajecznego
Dziwne "twory" udające proszek jajeczny wciąż psują rynek naszym producentom. Sprowadzane teraz głównie ze Szwecji różnego typu mieszanki jajek i np. mączki sojowej w Polsce sperzedawane są jako czysty proszek jajeczny. Towar ten jest tańszy, ale znacznie gorszej jakości - mówią nasi producenci. Szokujące jest to, że chętnie kupują go nie tylko małe cukiernie, ale nawet duże zakłady branży cukierniczej, które mają własne laboratoria i przynajmniej teoretycznie bez trudu mogą sprawdzić jego jakość. Popyt na rynku jest mały. Wiele firm cukierniczych ograniczyło produkcję.

Jaj mamy wciąż dużo, a ich ceny są niskie - odwrotnie jak w Unii. Naszym producentom udaje się wysyłać je głównie do Hiszpanii i Włoch.

Na targowiskach ceny jaj bez zmian. Najczęściej trzeba za nie zapłacić 30 gr za sztukę.

Źródło: Agrobiznes, TVP1