Mniejsze zapasy wołowiny
W minionym tygodniu na giełdach towarowych podrożały nieco świeże półtusze wieprzowe. W końcu stycznia ich ceny spadły do 3,9-4,1 zł za kg (kl. R), w tych dniach kosztowały 4,1 - 4 ,5 zł za kg. Nieco więcej płacono za szynkę i schab. Ten wzrost cen to prawdopodobnie rezultat decyzji o interwencyjnym skupie 50 tys. półtusz wieprzowych.
W dalszym ciągu w zapasach Agencji Rynku Rolnego jest sporo mocno zamrożonych półtusz wieprzowych, które zapewne będą sprzedawane na wschód, do miejsc znacznie oddalonych.
- Natomiast przedmiotem eksportu w rejony znajdujące się blisko wschodnich granic będą półtusze świeże, do których przewidziane są dopłaty - uważa Grzegorz Wierzbicki z Giełdy Poznańskiej.
Nieźle można podobno zarobić na eksporcie tłuszczów drobnych oraz łoju wołowego. Problemem jest jednak gromadzenie i przechowywanie dużych ilości tego towaru.
Z magazynów ARR wyprzedane zostały zapasy mrożonych ćwierci wołowych. Być może będzie to szansa dla producentów wołowiny gdyż wzrośnie zapotrzebowanie na to mięso, zwłaszcza ze strony dużych odbiorców.
Ceny drobiu w ostatnich dniach nie zmieniły się. Filety z piersi indyka oferowane są od 8 zł za kg, a z kurczaka od 7,95 zł za kg. Popyt na mięso drobiowe jest umiarkowany.
W dalszym ciągu w zapasach Agencji Rynku Rolnego jest sporo mocno zamrożonych półtusz wieprzowych, które zapewne będą sprzedawane na wschód, do miejsc znacznie oddalonych.
- Natomiast przedmiotem eksportu w rejony znajdujące się blisko wschodnich granic będą półtusze świeże, do których przewidziane są dopłaty - uważa Grzegorz Wierzbicki z Giełdy Poznańskiej.
Nieźle można podobno zarobić na eksporcie tłuszczów drobnych oraz łoju wołowego. Problemem jest jednak gromadzenie i przechowywanie dużych ilości tego towaru.
Z magazynów ARR wyprzedane zostały zapasy mrożonych ćwierci wołowych. Być może będzie to szansa dla producentów wołowiny gdyż wzrośnie zapotrzebowanie na to mięso, zwłaszcza ze strony dużych odbiorców.
Ceny drobiu w ostatnich dniach nie zmieniły się. Filety z piersi indyka oferowane są od 8 zł za kg, a z kurczaka od 7,95 zł za kg. Popyt na mięso drobiowe jest umiarkowany.
Źródło: Rzeczpospolita