Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ograniczenie importu mięsa do Rosji od 1 kwietnia

Ograniczenie importu mięsa do Rosji od 1 kwietnia
Premier Rosji Michaił Kasjanow podpisał rozporządzenie wprowadzające ograniczenia w imporcie mięsa do Rosji. Zaostrzone przepisy będą obowiązywały od 1 kwietnia.

Limity były konieczne by chronić krajowych producentów - mówią przedstawiciele rosyjskiego rządu. Już za dwa miesiące eksportując wołowinę na wschodni rynek eksporterzy bedą musieli zapłacić 15 proc. wartości towaru, o ile był on sprowadzony w ramach kontyngentu. Gdy kwota wyczerpie się wówczas cło zostanie podniesione do 60 proc. Podobnie będzie w przypadku wieprzowiny. Gdy limity wyczerpią się na granicy trzeba będzie zapłacić cło w wysokości 80 proc. wartości towaru.

Importerzy rosyjscy znając zapowiedzi wprowadzenia limitów w imporcie mięs już na początku stycznia zarejstrowali kontrakty na dziesiątki tysięcy to wieprzowiny wychodząc z założenia iż ograniczenia importowe nie bedą dotyczyć mięsa zakontraktowanego przed podpisaniem w Rosji stosownego rozporządzenia wprowadzającego nowe ograniczenia.

Tak naprawdę z makroekonomicznego punktu widzenia te zakazy oraz podniesienie stawek celnych mogą być korzystne dla naszej branży mięsnej - uważają maklerzy. Zdaniem eksporterów oraz przedstawicieli firm zajmujących się produkcją mięsa po wprowadzeniu wyższych stawek cła w imporcie podniesie się średnia cena w Rosji i po jej ustabilizowaniu już na nowym, wyższym pułapie import będzie kontrolowany według dotychczasowej ilości.

Z drugiej strony podniesienie ceny surowca w Rosji spowoduje automatyczne podniesienie cen wyrobów gotowych, a to z kolei jest szansą dla polskich zakładów przetwórstwa mięsnego, które łatwiej niż dotychczas będa mogły plasować swoją produkcję na tamtejszym rynku będąc bardziej konkurencyjnymi cenowo.

Źródło: Agrobiznes, TVP1