Naukowcy sklonowali krowy mleczne
Nowozelandzcy naukowcy poinformowali o sklonowaniu po raz pierwszy na świecie dziewięciu krów mlecznych. Mleko zmodyfikowanych genetycznie cieląt ma, ich zdaniem, zawierać dwa razy więcej składników odżywczych niż zwykłe mleko.
Według Goetza Laible'a z centrum badawczego w nowozelandzkim Hamilton, podwyższona obecność protein w mleku przyspiesza proces wytwarzania z niego serów. Stwarza to nowe szanse dla mleczarni, które - według naukowca - mogą zarobić znaczne pieniądze na przetwarzaniu mleka ze sklonowanych krów.
Oświadczenie nowozelandzkich naukowców wywołało już pierwsze skrajne reakcje na całym świecie. Przedsiębiorcy z branży mleczarskiej są zachwyceni nowymi możliwościami zarobku, natomiast organizacje przeciwne klonowaniu biją na alarm. Sue Meyer z brytyjskiego centrum Genewatch uważa, że jeżeli jakakolwiek firma zdecyduje się na wprowadzenie na brytyjski rynek produktów pochodzących od zwierząt sklonowanych, wywoła to społeczną burzę. Brytyjska biolog zaznaczyła, że sklonowane stworzenia są niezwykle podatne na choroby i wcześniejszą śmierć.
Agencja AFP zaznacza, że jak do tej pory naukowcy podejmowali się klonowania zwierząt hodowlanych jedynie do celów medycznych. Przypadek w Nowej Zelandii jest pierwszym tego typu przedsięwzięciem, gdzie zmodyfikowane genetycznie i sklonowane krowy mogą zostać wykorzystane do produkcji mleka dla człowieka.
Według Goetza Laible'a z centrum badawczego w nowozelandzkim Hamilton, podwyższona obecność protein w mleku przyspiesza proces wytwarzania z niego serów. Stwarza to nowe szanse dla mleczarni, które - według naukowca - mogą zarobić znaczne pieniądze na przetwarzaniu mleka ze sklonowanych krów.
Oświadczenie nowozelandzkich naukowców wywołało już pierwsze skrajne reakcje na całym świecie. Przedsiębiorcy z branży mleczarskiej są zachwyceni nowymi możliwościami zarobku, natomiast organizacje przeciwne klonowaniu biją na alarm. Sue Meyer z brytyjskiego centrum Genewatch uważa, że jeżeli jakakolwiek firma zdecyduje się na wprowadzenie na brytyjski rynek produktów pochodzących od zwierząt sklonowanych, wywoła to społeczną burzę. Brytyjska biolog zaznaczyła, że sklonowane stworzenia są niezwykle podatne na choroby i wcześniejszą śmierć.
Agencja AFP zaznacza, że jak do tej pory naukowcy podejmowali się klonowania zwierząt hodowlanych jedynie do celów medycznych. Przypadek w Nowej Zelandii jest pierwszym tego typu przedsięwzięciem, gdzie zmodyfikowane genetycznie i sklonowane krowy mogą zostać wykorzystane do produkcji mleka dla człowieka.
Źródło: Informacyjna Agencja Radiowa