Ceny zbóż, notowania, aktualności

Większy popyt na pasze roślinne kosztem mączek mięsno-kostnych

Większy popyt na pasze roślinne kosztem mączek mięsno-kostnych
Sytuacja na rynku pasz pochodzenia zwierzęcego nie jest dobra. Malejący od sierpnia ubiegłego roku popyt na mączki mięsno-kostne wpłynął także na znaczny spadek cen. W porównaniu z wrześniem różnice sięgają nawet 200-250 zł/t. W ciągu ostatniego miesiąca ceny obniżyły się o 30-50 zł. Za 50-procentową mączkę DAKA produkowaną według technologii duńskiej luzem zapłacimy teraz 1100 zł/t.

Przyczyną takiej sytuacji jest przejście niektórych producentów na karmienie zwierząt paszami roślinnymi. Wolą kupować śrutę sojową tym bardziej, że teraz jest tania. Popyt jest tylko na tłuszcze stosowane do natłuszczania pasz szczególnie, że ich jakość jest coraz lepsza.

Mączki mięsno-kostne luzem produkowane według polskiej technologii kosztują w całym krajku poniżej 1000 zł/t. Nawet te o zawartości 55 proc. białka. Jeszcze kilka miesięcy temu była to nierealna cena.

Źródło: Agrobiznes, TVP1