Ceny zbóż, notowania, aktualności

Styczniowy spadek popytu na mięso

Styczniowy spadek popytu na mięso
W styczniu, jak co roku, znacznie zmniejsza się zapotrzebowanie handlu hurtowego i detalicznego na mięso i jego przetwory. Tym razem spadkowi popytu towarzyszy bardzo duża podaż, co powoduje stopniowe obniżanie się cen. Najbardziej, bo 0 ok. 5 proc., zmalały w minionym tygodniu notowania szynki i łopatki. Potaniały także, na niektórych giełdach nawet da 4,2 zł za kg, półtusze wieprzowe kl. R.

Nisko notowane są także mięsa gorszych gatunków, jak głowy, skórki, podgardle, tłuszcze drobne. W tym wypadku dodatkowym powodem przewagi podaży nad popytem jest minimalny eksport na Wschód.

Jeśli w ogóle dochodzi na giełdzie do transakcji, których przedmiotem jest mięso, to z reguły po cenach o 5 -10 prac. niższych od wywoławczych.

 - Dużym powodzeniem cieszy się obecnie tylko schab - informuje łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk - Brakuje wręcz większych, hurtowych partii tego mięsa.

W dalszym ciągu zainteresowanie wołowiną jest małe. Sprzedaje się przede wszystkim świeże, drobne mięso wołowe kl. I i II. Rosną zapasy mrożonej wołowiny

Handel drobiem odbywa się głównie na rynkach lokalnych. Na giełdach kupowany jest przede wszystkim drób mrożony często z importu; a obecnie zapotrzebowanie na taki surowiec nie jest duże.

Zdaniem analityków w najbliższych tygodniach możliwy jest dalszy spadek cen mięsa.

Źródło: Rzeczpospolita