Dalszy spadek cen mięsa
W styczniu odnotowano spadek cen wieprzowiny. Najbardziej obniżyły się notowania szynki. Potaniały także, choć w mniejszym stopniu, inne mięsa.
Część zakładów przetwórczych wciąż nie pracuje na pełnych obrotach. W handlu są jeszcze poświąteczne zapasy. Relatywnie największym powodzeniem cieszy się obecnie schab i karkówka. Spadło zapotrzebowanie na smalec i inne tłuszcze. Małe jest zainteresowanie innymi tanimi mięsami, gdyż prawie nie ma eksportu na Wschód, gdzie trwają właśnie święta.
Niższe ceny obowiązują ostatnio także na mięsa wołowe. Na przetargu mięsa z rezerw ARR sprzedano niewielkie ilości ćwierci (70 t) do przetwórni krajowych (2 zł kg) i 540 t mięsa po 1,6 zł za kg odbiorcom zagranicznym.
Część zakładów przetwórczych wciąż nie pracuje na pełnych obrotach. W handlu są jeszcze poświąteczne zapasy. Relatywnie największym powodzeniem cieszy się obecnie schab i karkówka. Spadło zapotrzebowanie na smalec i inne tłuszcze. Małe jest zainteresowanie innymi tanimi mięsami, gdyż prawie nie ma eksportu na Wschód, gdzie trwają właśnie święta.
Niższe ceny obowiązują ostatnio także na mięsa wołowe. Na przetargu mięsa z rezerw ARR sprzedano niewielkie ilości ćwierci (70 t) do przetwórni krajowych (2 zł kg) i 540 t mięsa po 1,6 zł za kg odbiorcom zagranicznym.
Źródło: Rzeczpospolita